Tot ce trebuie să știi despre serviciile 4G din România. Ce oferte de dispozitive au operatorii

Publicat: 27/05/2013, 14:18
Actualizat: 10/01/2020, 17:21

Serviciile 4G au debutat în România la sfârșitul anului trecut. Din punct de vedere al acoperirii 4G, țara noastră stă mult mai bine decât unele state din vestul Europei. Gândul vă prezintă ofertele de servicii și produse compatibile 4G ale celor mai mari trei operatori telecom din România: Orange, Vodafone și Cosmote.

4G (rețele de telecomunicații mobile de a patra generație) este cea mai nouă tehnologie de date mobile, cu performanțe înalte și acces foarte rapid la Internet. Aceasta oferă viteze de transfer de date de până la 100 Mbps pentru download (în condiții ideale) și de până la 50 Mbps pentru upload, de până la 10 ori mai mari decât prin tehnologia 3G.

Orange România oferă în prezent servicii 4G pentru smartphone-uri, tablete și modemuri, care permit atingerea unor viteze de transfer de date de până la 75 Mbps pentru download și de până la 37,5 Mbps pentru upload.

ACOPERIRE. Aria de acoperire 4G include centrul și nordul Bucureștiului, zona metropolitană din nordul Bucureștiului, precum și stațiunile din Valea Prahovei.

DISPOZITIVE ȘI ABONAMENTE. În oferta Orange există în acest moment șapte smartphone-uri compatibile 4G, printre care amintim Blackberry Q10 – cu prețul de 249 de euro (împreună cu abonamentul Pantera de 39 de euro) -, Samsung Galaxy S4 – de la 299 de euro (cu abonamentul Pantera 39) – sau iPhone 5 – de la 329 de euro (cu abonamentul Pantera 31 pentru iPhone – preț valabil în magazinul online). Toate aceste prețuri se aplică la activarea unui abonament nou pe 24 de luni sau prelungirea cu 24 de luni a unui contract existent de abonament.

Până pe 31 august 2013, Orange oferă acces la internet la viteze 4G pentru abonamentele pentru voce și date Pantera 31 pentru iPhone, Pantera 51 pentru iPhone, Pantera 39 și Pantera 49.

De asemenea, pentru accesarea serviciilor de date la viteze 4G, clienții pot alege dintr-o ofertă de trei tablete și un modem pentru laptop: iPad mini de la 199 de euro, iPad cu ecran Retina Display de la 349 de euro, Samsung Galaxy Note 10.1 4G de la 399 de euro și modemul Huawei E392 4G de la 0 euro. Toate prețurile la tablete sunt valabile împreună cu abonamentul Colibri Explore 25, iar prețul modemului este valabil împreună cu abonamentul Colibri 25 (la un nou contract sau prelungirea contractului existent pe 24 de luni). Abonamentele pentru serviciile de date la viteze 4G pornesc de la 20 de euro/lună și oferă trafic începând de la 16GB în cazul celor recomandate cu modem și 3 GB în cazul celor recomandate cu tabletă.

Rețeaua 4G a Vodafone România ofera viteze de descărcare a datelor de până la 100 Mbps.

ACOPERIRE.Rețeaua acoperă în București 27% din populație, ceea ce corespunde unui număr de peste 500.000 de locuitori. Aceasta acoperă zonele centrale și de nord ale capitalei, centre comerciale (Plaza Romania, Big Berceni, Carrefour Berceni, AFI Palace Cotroceni, Baneasa Shopping City), clădiri de birouri (America House, Opera Business Center, Victoria Park, Bucharest Business Park, Petrom City 2, Băneasa Business Center), precum și institutii (Palatul Parlamentului, Guvern, Academia de Poliție, Aeroportul Henry Coanda – Plecări). Vodafone oferă servicii 4G și în alte nouă orașe din România: Arad (90,3% din populație), Bacau (98,5%), Brașov (98,5%), Cluj (97,7%), Constanța (58,2%), Craiova (99,9%), Iași (95,6%), Galați (83,1%) și Timișoara (98,8%).

DISPOZITIVE ȘI ABONAMENTE.Din portofoliul de terminale compatibile 4G al Vodafone fac parte modelele Samsung Galaxy S4, Sony Ericsson Xperia Z, iPhone 5, Samsung Galaxy Express și HTC One SV.

Abonamentele care oferă viteze 4G din start sunt RED 45 (45 de euro, viteze de până la 75 Mbps) și RED 65 (65 de euro, viteze de până la 100 Mbps). Însă toți abonații Vodafone, persoane fizice și companii, care dețin un terminal compatibil 4G, vor putea sa beneficieze de vitezele 4G prin activarea opțiunii Smartphone Turbo 4G, disponibilă pentru 5 euro/lună.

Pentru tablete și laptopuri, Vodafone oferă abonamentele 4G Internet Nelimitat Turbo 75 și Internet Nelimitat Turbo 100. Pachetul Internet Nelimitat Turbo 75 include trafic de 12 GB, cu o viteză de download de până la 75 Mbps și de upload de până la 37,5 Mbps, pentru 19 Euro/lună. Pachetul Internet Nelimitat Turbo 100 include 20 GB trafic de date, cu o viteză de download de până la 100 Mbps și o viteză de upload de până la 50 Mbps, pentru 25 euro/lună.

Rețeaua 4G a Cosmote România oferă viteze maxime de descărcare a datelor de până la 75 Mbps și de încărcare de pâmă la 37,5 Mbps.

ACOPERIRE. Rețeaua acoperea, la sfârșitul lunii trecute, zona de nord a Bucureștiului, Otopeni, Ploiești, Cluj, Iași și stațiunile turistice Sinaia, Bușteni și Predeal.

DISPOZITIVE ȘI ABONAMENTE.Clienții Cosmote care dețin un plan de date Cosmote Connect 3G (Connect S, Connect M, Connect L, Connect XL, Connect XXL si Connect T) pot accesa tehnologia 4G prin intermediul extraopțiunii 4G Extension. Pentru cele mai ieftine trei abonamente Connect 3G, extraopțiunea costă 5 euro, iar pentru celelalte este gratuită (vezi tableul de mai jos). Printre telefoanele compatibile 4G din oferta Cosmote se numără Samsung Galaxy S4 și HTC One.

Cosmote oferă o tabletă și două modemuri compatibile 4G: modemul Huawei E3276, modemul ZTE MF823 și tableta Samsung Galaxy Note LTE 10.1. Pentru acestea, serviciile 4G pot fi accesate prin activarea extraopțiunii 4G Extra, care costă 3,72 euro/lună și oferă trafic inclus de 1 GB, la viteze de până la 75 Mbps.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom