„Afacere cu iz penal”: Administratorii unei ferme de afine eco din Brașov, trimiși în judecată de DNA. Sunt suspectați de fraudă cu fonduri europene în valoare de 375.000 de euro

Publicat: 04 01. 2023, 11:57
Actualizat: 04 01. 2023, 15:45
Foto: Pexels.com

Administratorii unei ferme de afine eco au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind suspectați de fraudă cu fonduri europene în valoare de 375.000 de euro.

Procurorii DNA au trimis în judecată doi administratori ai firmei SC FRUCTAVIT SRL, sub acuzația de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în legătură cu obținerea de fonduri europene. 

În același dosar, va fi judecată o a treia persoană, pentru complicitate, dar și firma FRUCTAVIT.

Ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 375.000 euro

În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

„Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov).

Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro)”, transmit anchetatorii, într-un comunicat de presă.

Ar fi simulat procedurile de achiziție pentru înființarea plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin

Mai exact, spun oamenii legii, cei doi administratori cu ajutorul celei de-a treia persoane ar fi simulat procedurile de achiziție pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înființare a plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin.

„Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanțat, SC FRUCTAVIT SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile și interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpați. Astfel au fost create premisele pentru creșterea artificială a prețurilor de achiziție în cadrul proiectului, pentru achiziționarea ”la negru” a materialelor necesare înființării și împrejmuirii plantației și pentru obținerea unor sume nejustificate din fondurile europene.

Între documentele întocmite în fals de inculpați sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecție a firmelor, rapoarte de evaluare, declarații de conformitate și imparțialitate, etc”, potrivit surse citate.

Procurorii au impus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor SC FRUCTAVIT SRL.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în dosar.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Brașov.