Secția de procurori a CSM a găsit-o nevinovată pe Florentina Mirică, fosta ”procuroare de fier” a DNA! Aceasta era cercetată pentru abateri disciplinare (SURSE)

Publicat: 03 12. 2020, 09:16
Actualizat: 06 04. 2021, 14:24
Secția de procurori a CSM o scapă de Florentina Mirică, fosta ”procuroare de fier” a DNA, de acțiunea disciplinară, după o lungă tergiversare a soluționării cauzei (SURSE) | FOTO - MEDIAFAX - Alexandra Pandrea

Fosta ”procuroare de fier” din DNA, Florentina Mirică – azi, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – a scăpat, într-o primă fază, de acțiunea disciplinară pe care Inspecția Judiciară o declanșase împotriva sa. Mirică era acuzată de manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei.

Ei i s-au reproșat acțiuni săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu, nerespectarea confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei.

Mai mult, procurorul Mirică a fost acuzat și de nerespectarea, în mod nejustificat, a dispoziţiilor or deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente.

Surse judiciare au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că procurorul Florentina Mirică a fost ”grațiată” de Secția de procurori a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM), iar aceasta scapă așadar de acțiunea judiciară declanșată împotriva ei.

Florentina Mirică, acuzată că a încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor

Referitor la activitatea sa, Florentinei Mirică i s-a reproșat că, prin postarea rechizitoriul dosarului cunoscut opiniei publice sub numele de DIPI2 în reţeaua de intranet, aceasta ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al DNA şi codul deontologic al magistraţilor, mai spune Inspecția Juridicară potrivit surselor GÂNDUL.RO.

Procurorului i s-au mai imputat de asemenea şi faptul că a transferat de pe e-mailul instituţiei pe e-mailul personal o serie de documente – inclusiv documente privind dosarul DIPI – care permit identificarea unor persoane/situaţii şi dezvăluirea unor date confidenţiale.

Florentina Mirică ar fi încălcat, astfel, atât codul deontologic şi regulamentul de ordine interioară al DNA, precum şi ordinul procurorului general privind măsurile de protecţie a documentelor create şi gestionate de parchete şi în care sunt definite astfel de documente şi lucrări.

În urma ședinței Secției pentru procurori în materie disciplinară care a avut loc pe 2 decembrie, acțiunea judiciară declanșată împotriva Florentinei Mirică a fost respinsă, iar Inspecția Judiciară poate face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

”Respinge acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Mirică Florentina, procurer la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit a), j) și m) din Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificătrile și completările ulterioare, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se menționează în decizia Secției de procurori a CSM, potrivit surselor GÂNDUL.RO.