10 secrete pentru o siluetă de vis

Publicat: 10 05. 2016, 18:44
Actualizat: 02 10. 2018, 19:01

1. Mâncați puțin și des, evitați alimentele bogate în grăsimi ( > 20g grăsime/100g) și în zahăr( > 15 g zahăr/100g).

2. Consumați alimentele în starea lor naturală, evitați prăjelile, sosurile albe. Tot ce este natural, cât mai puțin procesat, nu creează dependență!

3. La cină e bine să alegeți porția cea mai mică a zilei și cea mai saracă în carbohidrați (în pâine, orez, cartofi, paste, fructe).

4. Tot ce consumati „are calorii”, deci trebuie să cunoașteți care vă este porția recomandată din fiecare aliment. Legumele verzi pot fi însă consumate în cantitatea cea mai mare, având cele mai puține calorii.

5. Mestecați lent și conștient, pentru a vă controla porția! Asta înseamnă să stați așezat la masă și cu gândul la ce mâncați, adică să savurați alimentele pe care le consumați. Mâncatul în picioare, pe fugă, devine un act mecanic, inconștient, și nu vă ajută să simțiți senzația de sațietate!

6. La mesele principale vă recomand să consumați o proteină din lapte, carne, brânză, ouă/ sau din leguminoase, soia, quinoa, cânepă, pentru că aceasta vă dă sațietate.

7. Zaharul creează dependență. Încercați să îl înlocuiți cu alte surse naturale cu gust dulce: fructe deshidratate, fructe proaspete, arome de  vanilie, scorțișoară, cocos.

8. Consumați preponderent grăsimi nesaturate, conținute în: pește, ulei de masline, semințe și nuci crude, avocado. Acestea reduc riscul de boli cardiovasculare și metabolice, dar atenție la porția consumată, întrucât, ca orice grăsime, ele conțin multe calorii.

9. Includeți în dietă și alimente bogate în fibre:legume crude, fructe, semințe crude, făinoase integrale, leguminoase, întrucât acestea ajută tranzitul intestinal, întârzie evacuarea stomacului și dau o senzație de plenitudine. În plus, au un indice glicemic scăzut, adică sunt mai puțin dulci.

10. Sportul stimulează metabolismul, dietele hipocalorice îl reduc! Atenție, nu vă înfometați, e de preferat să faceți mișcare!