AM SCĂPAT! Sfârșitul lumii SE AMÂNĂ (din nou). Un asteroid de mari dimensiuni „trebuia” să lovească Terra la ora 13:37

AM SCĂPAT! Sfârșitul lumii SE AMÂNĂ (din nou). Un asteroid de mari dimensiuni trebuia să lovească Terra la ora 13:37
Publicat: 01/02/2019, 12:45

„Sfârșitul lumii (ar putea) veni pe 1 februarie 2019„, titra cotidianul The Telegraph în 25 iulie 2002. Mai mult decât atât, se știa și ora exactă: 11:47 GMT (13:37, ora României). Jurnaliștii anunțau că astronomii ar fi calculat că acela va fi momentul când un asteroid de mari dimensiuni va lovi Pământul, provocând distrugerea continentelor și o adevărată „iarnă nucleară”.

„Probabilitatea ca asteroidul denumit 2002 NT7 să lovească planeta noastră este de 1 la 75.000, însă scade tot mai mult,” scria The Telegraph. „Pentru comparație, șansele ca un om să fie lovit de un automobil sunt de 1 la 10.000, iar cele ca el să fie victima unei crime sunt de 1 la 100.000. Iar probabilitatea ca un britanic să câștige marele premiu la loterie este de 1 la 14.000.000.”

Asteroidul a fost observat pentru prima oară pe 9 iulie 2002 și imediat a astras atenția astronomilor și șefilor de la NASA, care au încercat să-i determine traiectoria. Calculele preliminarii arătau că va trece foarte aproape și ar putea chiar lovi Terra cu o viteză de 30 de km/secundă. Ceea ce ar însemna sfârșitul civilizației umane.

Deși specialiștii atenționau că – având în vedere distanța la care se afla atunci – vor avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-i evalua cu precizie traiectoria, ideea catastrofei planetare s-a răspândit imediat, alimentând teorii conspiraționiste care acuzau NASA că ascunde pericolul.

După câteva zile de la anunțul făcut de The Telegraph, NASA anunțase că noile calcule arată că nu se va întâmpla nimic. Pe principiul „nu lăsa adevărul să strice o știre”, Armageddon-ul din 1 februarie 2019 a rămas o temă favorită pe internet vreme de 17 ani. Numai de la 1 ianuarie 2019, 130 de noi videoclipuri promovând ideea au apărut pe youtube, scrie The Daily Star.

După cum se poate vedea pe site-ul The Sky Live, unde poti găsi imagini în direct de pe bolta cerească, asteroidul 2002 NT7 a trecut deja de orbita terestră, la o distanță de Pământ de 61 milioane de kilometri. Va reveni pe aproape în 2060, când ar putea da naștere unor noi teorii apocaliptice, dacă lumea va mai fi interesată pe atunci de astfel de bazaconii.

Teama că impactul cu un asteroid ar putea aduce sfârșitul lumii se inspiră din istoria planetei. În urmă cu 65 de milioane de ani, un asteroid sau o cometă cu diametrul de circa 10 kilometri s-a prăbușit în zona peninsulei Yucatan din Mexic, declanșând modificări climatice globale care au determinat dispariția a 75% din totalul formelor de viață care existau în acea epocă.

Recent, în 2013, un meteorit cu diametrul de 20 de metri a intrat nedetectat în atmosfera terestră și a explodat spectaculos la circa 30 de kilometri deasupra orașului rusesc Celiabinsk, cauzând spargerea ferestrelor, avariera clădirilor și rănirea a 1.500 de persoane.

NASA lucrează la alcătuirea unui sistem de monitorizare a asteroizilor și cometelor cu potențial periculos, care vor trece la distanțe mai mici de 48 de kilometri de Terra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase