• Publicat:
Magazin

Călugărul ortodox care face EXORCIZĂRI în masă și le transmite LIVE pe Facebook. Adepți: Este NOUL MESIA

Călugărul ortodox care face EXORCIZĂRI în masă și le transmite LIVE pe Facebook. Adepți: Este NOUL MESIA
Video. Predicatorul ortodox care face exorcisme în masă și le transmite LIVE pe Facebook. Vezi imaginile incredibile

Yohannes Tesfamariam, un etiopian creștin-ortodox în vârstă de 61 de ani, este considerat de către adepții săi un îndrumător binecuvântat cu puteri vindecătoar, informează The Atlantic.  

Yohannes face parte dintr-un nou trend al creștinismului etiopian, care este cel mai vizibil în bisericile protestante de aici, însă treptat începe să aibă impact și asupra comunității ortodoxe. Acesta este caracterizat de predicatori carismatici ca o abordare antreprenorială a mass-mediei și o viziune internațională.  

Toate aceste trăsături arată influența pentecostalismului, o mișcare protestantă care crește foarte rapid și care pune accentul pe o experiență personală cu Dumnezeu. Cultul penticostal adună din ce în ce mai mulți adepți în Africa, transformând unele dintre cele mai vechi societăți creștine, inclusiv ortodoxia etiopiană.

Predicatorul Yohannes călătorește deseori în toată lumea pentru a-și răspândi mesajul, iar misiunea sa a reușit să capete un ecou: peste 40.000 de pelerini vin în Wenkeshet, mănăstirea fondată de Yohannes acum peste 20 de ani, în fiecare lună, iar câteva mii de adepți ai acestuia locuiesc în corturile din curtea lăcașului de cult. Pelerinii vin tocmai din Europa, Statele Unite și Orientul Mijlociu.

În curtea mănăstirii este și un magazin care vinde tricouri, CD-uri și cărți scrise chiar de Yohannes. Predicatorul își dorește să transforme lăcașul într-un centru de recreere care să devină o atracție turistică.  

Printre ritualurile transmise live pe Facebook și postate pe canalul de YouTube al mănăstirii se numără exorcismul, botezul și diferite „miracole”.

Adepții călugărului cred că sunt vindecați de anumite afecțiuni fizice și mintale, în urma ceremoniilor. Unii dintre ei susțin că au fost vindecați doar uitându-se la slujbe din fața unui monitor din casele lor situate în celălat capăt al lumii și îl consideră pe Yohannes ca fiind un nou Mesia. 

În ochii tradiționaliștilor creștin-ortodocși, aceste practici sunt controversate nu numai din perspectiva lor antreprenorială, ci și pentru că pun accentul pe puterea predicatorului, ca individ: „Indivizii nu ar trebui să iasă în evidență: asta a fost identitatea Bisericii timp de secole,” spune un absolvent al Școlii de Teologie din Etiopia.

Foto: Captură

Inchide