Cum a ajuns copilul care „strica toate obiectele pe care punea mâna” să construiască imprimante 3D „made in Romania”, la Iași

Cum a ajuns copilul care „strica toate obiectele pe care punea mâna să construiască imprimante 3D „made in Romania, la Iași
Publicat: 06/02/2018, 15:59
Actualizat: 09/01/2020, 07:58

Imprimantele 3D reprezintă un domeniu aflat pe val, iar potrivit estimărilor piața va ajunge la o valoare globală de 30 de miliarde de dolari în 2020. Aceste dispozitive sunt folosite pentru realizarea de locuințe, vehicule militare, proteze care îmbunătățesc viețile oamenilor și animalelor care au suferit accidente sau chiar obiecte mai ciudate, precumbikini.

Ciprian Pădurariu a simțit potențialul pe care îl are tehnologia și a fondat, anul trecut, în noiembrie, firma Bitmi Technologies, la Iași. Absolvent al Facultății de Bioinginerie Medicală din cadrul UMF „Grigore T. Popa”, tânărul de 24 de ani a făcut rost de baniinecesari (5.000 de euro) pentru realizarea primului prototip și lansarea afacerii muncind în America prin programul Work and Travel. În acest moment Ciprian caută investitori pentru startup-ul lui.

Numele Bitmi vine de la expresia „Break It To Make It”. „Practic, încă de mic copil eram pasionat de tehnologie și desfăceam tot felul de jucării pentru a le înțelege principiul de funcționare și a le îmbunătăți. Problema era că nu mereu puteam reasambla componentele astfel încât să fac dispozitivul să funcționeze. Așadar, părinții mereu îmi spuneau că pe ce pun mâna stric”, a declarat antreprenorul pentru Go4it. Totuși, pentru Ciprian experiența din copilărie a reprezentat o lecție care avea să îi fie utilă mai târziu și o metodă de a-și exersa creativitatea. A ajutat și faptul că a crescut într-o casă unde tatăl său avea un mic atelier, cu tot felul de mașinării. „Pentru mine și prietenii mei reprezenta cel mai frumos loc în care ne puteam afla la vremea respectivă. Țin minte că alegeam tot felul de proiecte, iar fiecare își făcea propria versiune de prototip”, își amintește el.

Ciprian Pădurariu
Ciprian Pădurariu

Ciprian a luat decizia să realizeze imprimante 3D în România deoarece, dacă nu făcea el acest lucru altcineva l-ar fi făcut. „Nu am făcut o listă exactă cu avantajele și dezavantajele antreprenoriatului în România. Știu că nu ne aflăm într-un mediu ideal în care să ne putem desfășura activitatea. Însă aici am crescut, iar deocamdată nu am simțit nevoia de a face o schimbare din acest punct de vedere”, spune fondatorul Bitmi Technologies.

Deocamdată piața locală de desfacere pentru imprimante 3D nu este mare, dar trăim în era internetului, iar țara în care dezvolți o tehnologie nu mai contează chiar atât de mult. Practic, antreprenorii de astăzi gândesc global, iar aspirațiile tânărului din Iași sunt similare. „Așadar, încercăm să ne încadrăm cât mai bine într-o nișă la nivel global”, afirmă Ciprian.

Continuarea pe go4it.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase