La fiecare șapte ore și jumătate, în România se naște un copil cu autism

Redactor:
Diana Marcu
La fiecare șapte ore și jumătate, în România se naște un copil cu autism
30.000 de copii sunt diagnosticați în România cu autism. O afecțiune cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decât cancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down.

30.000 de copii sunt diagnosticați în România cu autism. Oafecțiune cu cauze necunoscute, mai des întâlnită însă decâtcancerul, diabetul, SIDA ori Sindromul Down. Cifrele statisticilorinternaționale sunt îngrijorătoare: numărul persoanelordiagnosticate cu tulburări din spectrul autismului (TSA) este încreștere – 1 la 166 de copii, potrivit Congresului European deNeuropsihiatrie de la Barcelona, sau 1 la 150, potrivit Centers forDisease Control din Atlanta.

Tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, și nuboală psihică, cum suntem tentați s-o catalogăm, autismul nu ținecont de nume, culoarea pielii, cont bancar când își alege victima.Vine în orice tip de familie și este de 4 ori mai întâlnită labăieți decât la fete. Afecțiunea apare fie la naștere, fie lavârsta de 2 – 3 ani a copilului, dar poate fi diagnosticată înunele cazuri chiar la 18 luni sau mai devreme. Copiii diagnosticațicu TSA manifestă deficiențe de socializare, de comunicare verbalăsau nonverbală și comportamente repetitive și stereotipe.

Povestea unei mame

„Când părinții află că au un copil autist, majoritatea și-ardori ca problema să dispară printr-un miracol. Au răbdare o lună,două, au speranță că se va întâmpla o minune, că tulburarea vatrece pe nesimțite așa cum a venit”, spune Georgeta Crișu. Mamă aunui băiat diagnosticat cu autism, acum în vârstă de 33 de ani,Crișu conduce Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autismdin România. Îi e greu să spună câți români sunt diagnosticați cuautism la noi. „Mulți nu există în statistici”, povestește. „Avemdoar cifre privind numărul celor înregistrați, copii și adulți, înasociații și fundații – 30.000”. Explicația există. „Ei suntnediagnosticați, părinții nu vor să recunoască, își spun mereu: «Dece să rămână copilul cu o etichetă?». Pentru că așa se întâmplă,dar e greu să pui etichete. Fiecare dintre noi suntem altfel,fiecare e diferit”.
Mamă de adult cu autism, Georgeta Crișu a învățat crescându-și fiulce înseamnă autismul și cum trebuie să lupte cu tulburarea. „Amcrezut în șansele noastre”, spune ea, deși mărturisește că-nRomânia nu are în ce colectivitate să-și integreze băiatul. „Stăacasă”, spune ea. „El este non-verbal”, adică nu vorbește. Suntanumite forme ale acestei tulburări care au nevoie de un anumeregim, un anume program. Dacă lucrurile nu sunt făcute la un nivelperformant, e mai bine să le eviți, susține mama.

Crede însă că astăzi, mai mult decât înainte, persoanele cuautism pot fi ajutate. „O combinație între intervenția timpurie,educația specială, sprijinul familiei și, în unele cazuri,medicația ajută la creșterea numărului de copii cu autism caretrăiesc o viață normală. Intervențiile speciale și programeleeducaționale pot mări capacitatea lor de a învăța, comunica șirelaționa cu alții, în timp ce se reduc severitatea și frecvențacomportamentelor nedorite”.

Diagnosticat la timp și având parte de intervenție timpurie,copilul cu autism are o șansă să se poată integra în lumeanormalilor, să poată învăța în aceleași școli. Boala lui nu disparedupă 18 ani, dar nici nu se transformă automat într-o afecțiune detip psihoză-schizofrenie. Nu lăsați să fie încadrați în acest mod,susține Crișu.

O strategie națională pentru „cei diferiți”

Pentru cei mai mulți dintre noi, 2 aprilie este doar o dată dincalendar. Pentru familiile celor diagnosticați cu autism și pentruvoluntarii care luptă împotriva tulburării, a doua zi din aprilie ezi mare. Internațională. De Conștientizare a Autismului. „Un prilejsă amintim opiniei publice că există persoane cu Tulburări dinSpectrul Autismului (TSA) și cu ce probleme se confruntă aceștioameni: diagnosticarea deficitară a copiilor din lipsa personaluluipregătit, nediagnosticarea adulților și gravele erori ce derivă deaici, nerespectarea legislației privind accesul la educație, prinexcluziune și/sau din lipsa oportunităților pentru tineri șiadulți, nerespectarea legislației privind accesul la serviciisociale și medicale prin marginalizare și/sau lipsa personaluluipregătit să comunice cu aceste persoane. E vremea ca ignoranța sădispară”, mai spune Georgeta Crișu, care susține elaborarea uneistrategii naționale privind autismul să devină realitate.

Ce terapii există pentru TSA

La ora actuală, există zeci de terapii și tratamente consideratebenefice pentru tratarea TSA. Cu toate acestea, terapia ABA(analiza comportamentală aplicată) este considerată ca având celemai mari șanse de reușită; până la 47% din cazuri recuperându-seaproape total. Dar și terapia logopedică, ocupațională șikinetoterapia, benefice pe anumite nevoi de dezvoltare alecopilului, se pot aplica complementar. Pentru recuperarea unuiautist este nevoie de o echipă de 10 persoane, compusă din familiasa și specialiști care să lucreze permanent în beneficiulmicuțului. Pentru a-l recupera, însă, diagnosticarea trebuie să fieprecoce. În plus, atenționează specialiștii, sunt necesare multeresurse: bani, efort, răbdare, informații, materiale, timp și,desigur, capacitatea copilului de a accepta un program structuratși susținut. Terapia ABA costă între 1.000 și 2.000 de euro lunar,în funcție de prezența unui consultant acreditat internațional înproces, de numărul orelor de lucru pe zi, nevoile copiluluietc.

INFO PLUS

Cum e diagnosticat autismul

Privim cu atenție copiii și, dacă au următoarele manifestăricomportamentale, îi îndreptăm spre specialist:

• atașament straniu pentruobiecte;

• se joacă îndelungat în modbizar;

• plâng, râd sau manifestăneliniști din motive neclare;

• împotrivirea la atingerilesociale (îmbrățișări);

• dificultăți de interacțiune cualte persoane;

• gesturi repetitive (aliniereade obiecte, de exemplu) și/sau mișcări stereotipe (agitareamâinilor, săritul, mersul pe vârfuri);

• lipsa întrebărilor (pe care lepun de obicei copiii despre tot ceea ce îi înconjoară);

• neputința de a se orienta cânde strigat pe nume, de a copia mișcările altor persoane, de a arătaobiecte altor persoane;

• contact vizual redus sauinexistent;

• vorbire săracă, limbajredus.

INFO PLUS

Cu terapia ABA, 47% dintre copii scapă de diagnosticulde autism

Potrivit cercetărilor, dacă terapia ABA este începută devreme -înainte de vârsta de 4 ani, este destul de intensivă – între 30 și40 de ore de terapie săptămânal și este continuată până la doi ani,între 20% și 47% dintre copii pot scăpa de diagnosticul de autismși pot deveni la fel ca și ceilalți copii de vârsta lor. Ei potavea astfel vieți sociabile. Copiii peste patru ani învațăabilități sociale, anumite abilități academice și, mai important,abilități de viață (de autoajutorare) necesare : să știe să facăcumpărături, să ia autobuzul și să țină ordine în casă. Ei pot, înmulte cazuri, să fie relativ independenți și nu trebuie să trăiascăîn instituții specializate.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide