McDonald’s a anunțat că renunță la puii crescuți cu antibiotice. Ce va face KFC?

Publicat: 12 03. 2015, 17:48
Actualizat: 13 03. 2015, 08:48

McDonald’s va renunța la puii cu antibiotice, în următorii doi ani, informează cnbc.com. La rândul său, KFC este deținut de compania Yum Brands, din Louisville, Kentucky, care nu a făcut deocamdată nicio declarație publică legată de utilizarea antibioticelor la producția cărnii pe care o cumpără. Un alt lanț de produse din pui din SUA, Chick-fil-A, a anunțat că, în prezent, 20% din puii puși pe mesele clienților sunt crescuți fără antibiotice și până în 2019, va ajunge la un procent de 100%.

Atât McDonald’s, cât și Yum, doresc să îi atragă pe tineri, care doresc să mănânce mai sănătos, cu produse din carne de pui „ferite” de antibiotice. Restaurantele KFC din China au înregistrat o lovitură în urmă cu doi ani, după ce presa locală a scris că unele din fermele de la care KFC cumpără puii folosesc antibiotice în exces, pentru creșterea păsărilor.

„Puiul servit în restaurantele din SUA are o calitate deosebită și nu este injectată cu antibiotice”, a susținut compania Yum într-un comunicat de presă. Declarația se referă însă la lipsa antibioticului din carnea servită în restaurante și nu la practica fermierilor de a injecta puii cu antibiotice, înainte de sacrificare.

În 2012, presa chineză a scris despre folosirea în exces a antibioticelor, în cazul puilor achiziționați de KFC. În China se află peste 4.800 de restaurante KFC, care au generat aproape 50% din profitul operațional al Yum, în 2014. Drept răspuns, Yum a renunțat la 1.000 de ferme din lanțul său de furnizori.

O investigație realizată de Reuters în 2014 a scos la iveală faptul că furnizorul KFC Koch Foods Inc a administrat păsărilor din ferme, între noiembrie 2011 și iulie 2014, cantități importante de antibiotice, chiar dacă reprezentanții companiei au negat acest lucru. KFC US a precizat la acea vreme că „partnerii din rețea trebuie să respecte cele mai ridicate standarde și specificații, care, în unele cazuri, sunt mai dure decât condițiile FDA (autoritatea care supraveghează securitatea alimentară în SUA)”.