NEAȘTEPTAT. Dieta gladiatorilor, elementul-cheie în lupte! Ce consumau pentru a rezista și cum se vindecau atât de repede

Publicat: 29 06. 2020, 16:30

Se pare că descoperirile arheologice indică faptul că renumiții gladiatori acveau o dietă strică, bazată în principal pe legume și fructe, iar carnea o consumau în cantități destul de mici. Principala lor resursă pentru a rezista în luptă și pentru a avea forță erau carbohidrații obținuți din legume, fapt susținut în prezent și de foarte mulți specialiști.

Cel mai mare cimitir în care au fost înmormântați gladiatori este cel descoperit în locul în care se afla orașul antic Efes, teritoriu care în prezent aparține Turciei. Oașul a fost ocupat de romani în anul 133 d.Hr., devenind capitala provinciei romane Asia, iar în secolul VII d.Hr., a decăzut.

Cimitirul se afla pe direcția centrul orașului – Templul Zeiței Artemis, considerat una dintre cele șapte minuni ale Lumii Antice.

Cercetările arheologice indică faptul că acești gladiatori aveau denumirea de „hordearii”, în traducere: bărbați care mănâncă orz.

Dieta bazată pe plate și carbohidrați, mijlocul de supraviețuire în arenă

Profesorul Karl Grossschmidt, paleo-patolog de la Universitatea din Viena, și colaboratorul său Fabian Kanz au analizat la nivel izotpic bucăți din oasele descoperite în Efes. Prin această procederă se analizează substanțele chimice precum calciul, stronțiul și zincul, relatează Archaeology Archive.

Rezultatele au fost unele cu adevărat surprinzătoare.

Se pare că acești renumiți gladiatori consumau foarte multe plante și foarte puține proteine de origine animală, comparativ cu ceilalți locuitori ai Efesului.

Totuși, la acea vreme, dieta vegetariană nu avea nicio legătură cu moralitatea sau sărăcia. Se pare că totuși acești aveau destul de multă grăsime în corp.

Consumul de carbohidrați simpli precum orzul și leguminoasele, de exemplu, fasoalea, îi ajuta să supraviețuiască în arenă.

Deși erau în mare parte vegetarieni, aveau niveluri „exorbitante” de calciu

„Gladiatorii aveau nevoie de grăsime subcutanată. Stratul de grăsime te protejează de tăieturi și, de asemenea, funcționează precum un scut pentru nervi și vasele de sânge”, explică Karl Grossschmidt.

Contrar așteptările generale conform cărora o persoană care are o diet bazată pe plante are deficit de calciu, se pare că ești gladiatori întreceau orice așteptări – aveau niveluri „exorbitante” de calciu, potrivit specialistului, comparativ cu restul populației.

„Mulți atleți iau suplimente de calciu, însă ei știau asta de atunci”, a mai punctat acesta.

De asemenea, potrivit Journal of Sports Science and Medicine, „cei mai buni luptători ai Antichității erau vegetarieni” și erau „mașinării perfecte de luptă”.

Conform cercetărilor publicate în The Journal of Nutrition, majoritatea grecilor și romanilor erau „practic vegetarieni” și își concentrau dieta în jurul cerealelor, fructelor, legumelor și fasolea, așa că poate dietele gladiatorilor nu au fost atât de remarcabile pentru vremea lor. Platon (cunoscutul filosof grec antic, dar și wrestler celebru în vremea respectivă), la rândul lui, prefera mâncarea bazată pe plante întrucât le considera mai sănătoase și eficiente.

De asemenea, de precizat este faptul că, potrivit experților, carbohidrații contribuie și la diminuarea inflamației din organism, ceea ce duce la o vindecare mai rapidă.