O capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord s-a conectat la Stația Spațială Internațională

Redactor:
Florin Badescu
O capsulă Soyuz cu trei astronauți la bord s-a conectat la Stația Spațială Internațională
O capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauți ruși și un astronaut american, s-a conectat fără probleme, miercuri, la Stația Spațială Internațională (ISS), cu ocazia primei misiuni în spațiu cu echipaj uman din ultimele cinci luni, după o serie de eșecuri suferite de industria spațială rusă.

O capsulă Soyuz, având la bord doi cosmonauți ruși și un astronaut american, s-a conectat fără probleme, miercuri, la Stația Spațială Internațională (ISS), cu ocazia primei misiuni în spațiu cu echipaj uman din ultimele cinci luni, după o serie de eșecuri suferite de industria spațială rusă.

„Vehiculul TMA-22 s-a conectat la ISS în regim automat, la ora 05.24 GMT”, cu zece minute mai devreme decât era prevăzut, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției spațiale ruse (Roskosmos), citat de AFP.

„Totul s-a desfășurat fără probleme”, a adăugat el.

Capsula care i-a transportat pe rușii Anton Shklaperov și Anatoli Ivanișin și americanul Dan Burbank a decolat luni de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Această lansare a marcat reluarea zborurilor spre ISS cu echipaj uman la bord, suspendate în luna august, după eșecul lansării unui vehicul rusesc de tip cargo, care s-a prăbușit în Siberia, la puțin timp după decolare, informează Mediafax.

Acel accident a determinat amânarea cu două luni a lansării capsulei cu noul echipaj, prevăzută inițial pentru luna septembrie, pentru ca Rusia să își verifice lansatoarele Soyuz. Eșecul din august a reprezentat o lovitură grea pentru reputația modelului Soyuz, bazată pe fiabilitatea sa deosebită – Soyuz a avut aproape 1.800 de lansări reușite. O evacuare a ISS a fost chiar avută în considerare la un moment dat.

După deschiderea ușilor modulului de conectare, în jurul orei 08.00 GMT, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă, cei trei astronauți au ajuns la bordul ISS, unde au fost întâmpinați de americanul Mike Fossum, japonezul Satoshi Furukawa și rusul Serghei Volkov.

Pe 22 noiembrie, echipajul ruso-americano-japonez va reveni pe Terra, iar pe 21 decembrie, un nou zbor spațial cu echipaj uman îi va aduce pe cei trei înlocuitori ai acestora la bordul ISS.

Precedenta decolare spre ISS de pe Baikonur, cu echipaj uman la bord, a avut loc în iunie, după ce Rusia a sărbătorit cu mare pompă împlinirea a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spațiu – sovieticul Iuri Gagarin, pe 12 aprilie 1961.

Sectorul spațial rus a cunoscut o serie neagră după pierderea, în decembrie 2010, a sateliților din sistemul ei de geolocalizare Glonass, creat pentru a concura cu sistemul american GPS. Cei trei sateliți rusești s-au prăbușit în Oceanul Pacific.

Cel mai recent incident din această serie de eșecuri s-a produs săptămâna trecută, odată cu lansarea sondei Phobos-Grunt, al cărei zbor spre unul dintre sateliții planetei Marte trebuia să marcheze revenirea Rusiei în misiunile de explorare interplanetară, după o pauză de 15 ani.

Sonda nu a reușit să părăsească orbita terestră în drumul ei spre Marte. Potrivit unei surse din sectorul spațial rusesc, citată sâmbătă de agenția de presă Interfax, eforturile făcute de savanții ruși pentru recâștiga controlul asupra sondei au eșuat și aceasta poate fi considerată „pierdută”.

Cosmonautul Anton Shklaperov se arăta totuși încrezător înainte de lansarea capsulei Soyuz: „Nu ne facem gânduri negre. Avem încredere în tehnologia noastră”, a spus cosmonautul rus, citat de agenția de presă Interfax.

De altfel, în ciuda acestei serii de probleme din sectorul spațial rus, o rachetă Soyuz modificată, având la bord câțiva sateliți, a decolat cu succes pe 21 octombrie din Guyana franceză – pentru prima dată din afara Rusiei -, în cadrul unei cooperări între Rusia și Agenția Spațială Europeană.

Inchide