Reguli dure pentru industria parfumurilor. Trei ingrediente de bază urmează să fie interzise de Comisia Europeană

Publicat: 29 05. 2014, 19:58
Actualizat: 20 03. 2019, 20:43

Industria de parfumuri, evaluată la circa 31 de miliarde de dolari, va fi afectată de o serie de reglementări pe care Uniunea Europeană intenționează să le adopte până la finele acestui an.

Măsurile vor duce la interzicerea folosirii unor ingrediente, dar și la modificarea ambalajelor, astfel încât acestea să respecte noi norme de etichetare, menite să vină în sprijinul consumatorilor și să prevină apariția unor alergii, transmite Reuters.

Noile reguli îi vor obliga pe producătorii de parfumuri să își schimbe formula pentru unele dintre esențele pe care le comercializează în prezent, precum și ambalajele, efort financiar substanțial pentru companiile de nișă.

Oficialii europeni nu au redus, în ciuda temerilor, concentrația autorizată de ingrediente naturale cheie.

Un raport consultativ din 2012 a recomandat limitarea severă a folosirii unui număr de 12 ingrediente, considerate ca fiind pilonii industriei de parfumuri de lux. Printre acestea se numără citralul din lămâie sau eugenolul din uleiul de trandafir.

„Înțelegem că o reducere drastică a concentrațiilor autorizate pentru aceste ingrediente ar fi creat perturbări majore în industrie”, a declarat David Hudson, purtător de cuvânt pe politica privind protecția consumatorilor în cadrul Comisiei Europene.

Noul regulament va interzice doar trei dintre cele 12 ingrediente, urmând să fie stabilit nivelul sigur al concentrațiilor ce vor continua să fie folosite pentru celelalte nouă ingrediente astfel încât acestea să nu ducă la apariția de alergii pe termen lung.

„Dacă am interzice citralul din parfumuri, a cărui anumite elemente constituie factori alergenici, ar trebui să interzicem sucul de portocale. Este absurd. Nu ar trebui să interzicem natura, ci doar să învățăm cum să trăim cu ea”, este de părere Frederic Malle, fondatorul companiei de parfumuri de lux cu același nume.

În forma originală a inițiativei, Comisia plănuia să interzică mușchiul de stejar și de copac, două dintre cele mai utilizate ingrediente, folosite pentru a da profunzime parfumurilor și la a păstra mirosul pe o perioadă mai lungă de timp.

Această substanță se găsește și în parfumul Chanel No. 5 sau Miss Dior. Cele două brand-uri au început deja să lucreze la o versiune modificată, care nu conține molecule de atranol și chloroatranol, considerate ca potențiali factori alergenici de UE.

„Adaptarea este o provocare, dar însuși talentul > nostru ne va permite să păstrăm calitățile și identitatea olfactivă a parfumurilor noastre în timp ce ne adaptăm noilor constrângeri”, au precizat reprezentanții Chanel.

Un alt ingredient care urmează să fie eliminat este HICC, o moleculă sintetică populară care reproduce mirosul de crin și umezeală.