STUDIU. Cercetătorii americani au descoperit motivul pentru care carnea roșie duce la apariția bolilor de inimă

Publicat: 09 04. 2013, 15:09
Actualizat: 29 07. 2014, 18:34

Carnea roșie ar trebui evitată pentru că duce la apariția bolilor de inimă – așa sună recomandarea medicilor nutriționiști. Un grup de cercetători americani au descoperit și motivul pentru care acest tip de carne predispune la afecțiuni cardiovasculare, dincolo de faptul că are un conținut ridicat de grăsimi „rele”.

Potrivit oamenilor de știință de la Clinica Cleveland, carnea roșie conține o chimicală care atacă inima, notează BBC.

În Marea Britanie, reprezentanții ministerului Sănătății recomandă populației să nu mănânce mai mult de 70 de grame de carne roșie sau carne procesată, echivalentul a două felii de bacon, pentru a ține la distanță diverse afecțiuni, printre care se numără și bolile de inimă.

„Nu doar nivelul grescut de grăsimi rele care se găsesc în carnea roșie este singurul factor care predispune la bolile de inimă. Datele studiului nostru arată că riscul apariției bolilor cardiovasculare este influențat și de o substanță chimică care se găsește în acest tip de carne”, a declarat pentru BB dr. Stanley Hazen, autorul studiului, care a fost publicat în Jurnalul Nature Medicine.

Substanța din carnea roșie este un compus alimentar care este utilizat ca ingredient în băuturile energizante. Specialiștii americani spun că acest ingredient este unul dintre principalii factori care contribuie la întărirea arterelor.

Oamenii de știință de la Cleveland Clinic au constatat că responsabilă de apariția afecțiunilor cardiace ar fi o substanță chimică puțin studiată, eliberată de bacterii în intestine, după ce oamenii mănâncă carne roșie. Mai departe, substanța produsă de bacterii este convertită de ficat într-o altă substanță chimică puțin analizată, numită TMAO (Trimethylamine N-oxide), care ajunge în sânge și crește riscul de dezvoltare a bolilor de inimă.