Top 5 alimente pentru o sănătate de fier

Top 5 alimente pentru o sănătate de fier
Publicat: 09/04/2016, 14:41
Actualizat: 06/07/2016, 04:32

1. Fructele: în topul listei nutriționiștilor și medicilor se află fructele. De toate felurile, cât mai colorate și mai diversificate, toate au mari beneficii pentru organismul uman. Conțin o gamă largă de vitamine și minerale și, în același timp, sunt și foarte gustoase. Pe lângă efectele care se văd la interior, consumul fructelor aduce beneficii directe și la exterior, pentru că pielea devine mai netedă și mai luminoasă, iar părul mai puternic și mai strălucitor. Foarte indicate sunt fructele roșii, care sunt recunoscute ca antioxidanți, ajutând la prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cardiovasculare.

2. Legumele: din aceeași categorie a „doctorilor personali” fac parte și legumele, mai ales că în sezonul cald salatele devin vedetele oricărei mese. Asezonate cu semnițe și cu un dressing făcut tot din ingrediente naturale, legumele ajută la păstrarea unui organism tânăr, hidratează celulele și au și un număr redus de calorii.

3. Iaurtul cu probiotice: nutrienții esențiali din iaurt, precum calciul și potasiul, au rol important în transmiterea influxului nervos, iodul contribuie la funcția cognitivă normală, fosforul are un rol activ în fiziologia celulei nervoase, zincul are rol de protecție în cazul stresului oxidativ, vitaminele din grupul B contribuie la buna desfășurare a activității nervoase și reducerea oboselii, fosfolipidele au rol esențial la nivelul membranei celulare, iar proteinele au rol de construcție.

4. Cerealele integrale: sunt foarte hrănitoare și aduc organismului un aport redus de calorii. Ele sunt recomandate și în curele de slăbire, pentru că reușesc să fie alimentul ideal pentru o sănătate de fier, combinată cu un aspect fizic armonios. Sunt foarte bogate în nutrienți esențiali și previn astfel supraalimentarea.

5. Nucile: despre nuci toată lumea știe că sunt recomandate în orice moment al zilei și în orice combinație. Ajută sistemul circulator să-și mențină funcțiile normale, iar substanțele pe care le conțin sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul de nuci curăță vasele de sânge și ajută fluxul sangvin să circule fluid, în condiții normale, fapt care îmbunătățește și activitatea cerebrală.

Toate aceste alimente se regăsesc în topul ierarhiei unei alimentații sănătoase din punctul de vedere al aportului de nutrienți esențiali, cu un număr redus de calorii. Legătura dintre alimentația sănătoasă și beneficiile fizice și emoționale rezultă din comunicarea bidirecțională dintre creier și sistemul digestiv – care conține sistemul nervos enteric, considerat cel de-al doilea creier al organismului uman.