MUCENICI – MUCENICI MOLDOVENEȘTI. Cum să faci mucenici de post și mucenici moldovenești
MUCENICI – MUCENICI MOLDOVENEȘTI. Se mai numesc măcenici, sfințișori sau bradoși în unele colțuri ale țării. În unele zone se prepară sub forma unor colăcei copți în cuptor, în formă de opt sau de om, glazurați cu miere sau cu sirop de zahăr. Pentru că sfinții martirizați au fost mai întîi aruncați în lac, mucenicii din aluat se prepară, în alte părți ale țării, ca o fiertură. Din aluat se fac opturi mici care se fierb ca pastele făinoase, într-un sirop. Mucenicii, fie ei fierți sau copți, se dau de pomană de sufletul morților. Să faci mucenici de post e destul de simplu.
REȚETĂ MUCENICI. Ingrediente pentru mucenici de post:
400 g mucenici,
300 g zahăr,
2 pliculețe zahăr vanilat,
1 linguriță sare,
2-3 lingurițe scorțișoară,
2 lingurițe esență rom,
coaja rasă de la o lămâie,
coaja rasă de la o portocală,
400 g nucă,
3-4 litri apă.
Preparare:
REȚETĂ MUCENICI. Etapa 1: Se pune apa la fiert.
Dacă doriți mai multă zeamă puneți 4 litri.
Adăugăm în apă zahărul, sarea și zahărul vanilat.
Amestecăm bine până se dizolvă.
Când apa a dat în clocot adăugăm mucenicii și lăsăm la foc mic pentru 10 minute, amestecând ușor.
Acoperim cu capac și stingem focul.
După 20-30 minute adăugăm esența de rom, scorțișoara și coaja rasă de portocală și lămâie.
La final adăugăm și nuca măcinată.
Servim reci sau calzi după preferințe.
MUCENICI – MUCENICI MOLDOVENEȘTI. Cum să faci mucenici moldovenești
Ingrediente pentru mucenici moldovenești
pentru aluat: 1 kg făină 150 gr zahăr 3 ouă 40 gr drojdie 100 gr margarină 1 linguriță de sare 5 linguri de ulei 400 ml lapte esență de rom coajă de portocale rasă
pentru sirop: 300 ml apă 300 gr zahăr
pentru ornat: nuci măcinate miere de albine
Mucenicii moldovenesti sunt deliciosi si se prepara in mod traditional de sarbatoarea celor 40 de mucenici.
Se pune zahărul la topit, pe aragaz, având grijă să se mestece continuu pentru a nu se arde. Apoi se toarnă apa și se lasă să fiarbă vreo 10 minute. Se lasă la răcit și astfel am obținut siropul pentru însiroparea sfințișorilor.
Se pune făina amestecată cu sare într-un vas larg. Se face puțin loc în mijlocul ei și se toarnă drojdia frecată cu puțin zahăr. Se toarnă puțin lapte cald și se astupă cu făină, lăsându-se la dospit cam 15 minute, pregătindu-se astfel maiaua.Între timp se pune margarina la topit și când e gata se amestecă cu uleiul. Se lasă să se răcorească puțin.
Separat laptele se încălzește și se dizolvă în el zahărul.
După ce maiaua a crescut se toarnă laptele, ouăle întregi, esența de rom și începem să le amestecăm. După ce au fost bine amestecate în compoziție se toarnă margarina topită, treptat, frământând continuu până se încorporează toată. Se frământă apoi totul până ce compoziția începe a se desprinde singură de pe mână și de pe pereții vasului. Se lasă totul la crescut cam o oră-două, într-o încăpere caldă, lipsită de curenți de aer.
Se ung apoi mâinile cu ulei și se ia câte o bucățică de aluat confecționându-se câte un opt, adică un sfințișor. Se pun într-o tavă tapetată cu unt și făină și se dau la cuptor, la foc potrivit cam 30 minute. Sfințișorii vor fi unși cu un ou zbătut bine, înainte de a fi băgați în cuptor.
Când sunt gata se lasă la răcit, apoi se trec prin siropul de zahăr ars, se ung pe partea de deasupra cu miere de albine și se dau prin nuca macinată.
Mucenicii moldovenesti sau se servesc după ce s-au racit.