PÂINEA din România este plină de E-uri. LISTA celor mai periculoși ADITIVI ALIMENTARI

PÂINEA din România este plină de E-uri. LISTA celor mai periculoși ADITIVI ALIMENTARI
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 03/12/2013, 14:16

Rețeta tradițională pentru obținerea pâinii prevede ca alimentul să conțină apă, făină, drojdie și sare. În realitate, pâinea abundă în E-uri, lucru constatat și de Autoritatea Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Reprezentanții ANPC spun că producătorii de produse de panificație recurg la introducerea aditivilor alimentari în rețeta pâinii pentru a-i da acesteia un aspect și gust diferit față de pâinea obținută în casă.

Pâinea conține până la 34 de aditivi alimentari

Chiar dacă pâinea este alimentul de bază al românilor, medicii nutriționiști ne recomandă să o mâncăm cu moderație, deoarece din cauza aditivilor alimentari riscăm să avem probleme cu rinichii și chiar să ne îmbolnăvim de cancer.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, este de părere că piața românească de panificație este invadată de E-uri pentru că legea permite acest lucru, chiar dacă o parte dintre acești aditivi alimentari ne pun sănătatea în pericol. „Un astfel de exemplu este bromatul de potasiu – E 924 – care duce la apariția senzației de greață, vărsături, diaree sau apariția diverselor dureri, odată ce este ingerat”, a declarat, pentru gândul, medicul nutriționist.

Cisteina, glutationul și sulfatul de sodiu sunt alte E-uri care se găsesc în alimentul de bază al românilor. „Sulfatul de sodiu – E 514 – afectează vezica biliară, lactatul de calciu – E 327 – prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie și insuficiență renală, acidul fumaric – E 297, acidul acetic – E 260 și cancerigenul acid citric E 330. În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E -uri”, mai spune medicul Mencinicopschi.

Nutriționiștii spun că pe piața românească nu există vreun sortiment de pâine care nu conțină E-uri, astfel că pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialiștii ne recomandă să citim cu atenție eticheta.

„Calitatea și tradiționalitatea pâinii depind și de tehnologia de fabricație. Ca urmare a deprecierii calităților de panificație ale grâului, în ultima vreme se utilizează, pentru fabricarea pâinii, din ce în ce mai mult amelioratori de panificație, fapt ce ne afectează sănătatea”, indică prof. dr. Mencinicopschi.

Pâinea neagră conține făină albă și coloranți

În urma controalelor efectuate, reprezentanții de la ANPC au constatat că mai bine de jumătate din sortimentele de pâine existente pe piața din România conțin aditivi alimentari.

În plus, datele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului arată că 90% dintre români mănâncă zilnic pâine fără să știe ce conține acest aliment.

Ultimul control realizat de ANPC, la nivelul întregii țări, în domeniul panificație arată că pâinea neagră conține în realitate făină neagră în proporție de doar 1%, restul de 99% din ingredientele sunt reprezentate de făină albă și coloranți. „În 57% dintre județe și municipiul București s-a constatat comercializarea sub denumirea de ‘pâine neagră’, a diverselor sortimente de pâine obținute din alte materii prime, decât ‘făină neagră’ și/sau la fabricarea cărora s-au utilizat coloranți”, arată ultimul raport în acest sens.

Autoritățile au mai constatat că ingredientele folosite la obținerea unor sortimente de pâine neagră nu exista niciun gram de făină neagră. În compoziția acestora se găsea făina albă de grâu, drojdie, sare iodată, gluten, ameliorator, făina de malț, aluat fermentat uscat și conservantul propionat.

În cadrul acestei acțiuni s-au verificat 38 tone de pâine din care la aproximativ 9,3 tone s-a constatat că nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
ORA de IARNĂ 2021 aduce un PERICOL imens pentru români în plin val de coronavirus
BĂTAIE în TRAFIC! CINCI bărbați au fost REȚINUȚI
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
NENOROCIREA CUMPLITĂ care zguduie întreaga lume. Nici România nu va scăpa. Situația pare scăpată de...
Andreea Esca a trăit rușinea vieții. Nu i-a venit să creadă când s-a aflat adevărul....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021