PONTA A PLECAT LA BRUXELLES, însoțit de Marga și Orban. Băsescu: România este nelegitim reprezentată la Consiliul European

PONTA A PLECAT LA BRUXELLES, însoțit de Marga și Orban. Băsescu: România este nelegitim reprezentată la Consiliul European
Publicat: 28/06/2012, 16:17
Actualizat: 28/06/2012, 16:20

Președintele Traian Băsescu susține că România nu este legitim reprezentată la Consiliul European, iar prin decizia premierului Victor Ponta de a merge la Bruxelles acesta nu a făcut decât să-l împiedice pe ședul statului să-și exercite atribuțiile constituționale. „Am decis să nu merg la Bruxelles pentru că ar fi fost o situație stânjenitoare pentru partenerii europeni, să arbitreze ei o dispută națională și eu am văzut astfel de dispute la state membre care își disputau întâietatea și știu cât de rău era etichetate astfel de evenimente și nu am vrut să particip chiar abdicând de la o obligație constituțională”, a declarat Băsescu. El a precizat că nu a aprobat un mandat pentru premier, iar acesta i-a dat un telefon astăzi cerându-i acest lucru.

Premierul Victor Ponta a plecat joi dimineața spre Bruxelles, însoțit de ministrul de Externe, Andrei Marga, și de cel al Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Gândul transmite LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor

UPDATE 14:50 Băsescu, întrebat dacă a discutat înainte de a-l desemna premier pe Ponta despre reprezentarea la CE: „Da”

UPDATE 14:45 Băsescu, întrebat dacă i-a aprobat mandatul lui Ponta: „În primul rând nu a venit să discutăm un mandat, azi în jurul orei 12.00 mi-a dat un telefon să-i aprob un mandat, mandatul pentru Consiliul de astăzi este extrem de complicat, privind la delegația cu care a mers și știind subtilitățile Consiliului sunt convins că nu au înțeles mandatul pentru CE de astăzi”

UPDATE 14:44 Băsescu: „Derapaj democratic grav pe care USL în generează de când a venit la guvernare, nu avem doar atacul pe CCR, atacul incorect, sunt derapaje de la democrație grave nu numai în această privință, uitați-vă la presiunile și amenințările pe CSM și justiție și declarațiile ministrului Justiției. Statul de drept este pus sub semnul întrebării prin atitudinea anunțată ieri de primul ministru, dar și prin presiunile puse pe justiție în ultimele două săptămâni. Decizia de ieri a CCR nu necesita publicarea în Monitorul Oficial, este în constituție, nu aveam nevoie de publicarea ei în Monitorul Oficial, eu aveam nevoie să nu fiu împiedicat să ajung la Bruxelles”

UPDATE 14:42 Băsescu, despre o eventuală plângere penală împotriva lui Ponta: „Nu este treaba mea. Nu am cerut nimănui, nu am făcut astfel de afirmații și le resping”

UPDATE 14:40 Băsescu: „Am decis să nu merg la Bruxelles pentru a proteja ce am construit opt ani”

UPDATE 14:39 Băsescu: „Documentul care se va discuta astăzi și nu va apărea în concluzii este despre cedare de suveranitate, este cel mai important subiect care nu este parte a concluziilor, se va vorbi despre control bugetar, despre unificarea fiscalității, despre prioritizarea la nivel european a investițiilor, întărirea băncii centrale europene”

UPDATE 14:38 Băsescu: „Ar fi fost o situație stânjenitoare pentru partenerii europeni, să arbitreze ei o dispută națională și eu am văzut astfel de dispute la state membre care își disputau întâietatea și știu cât de rău era etichetate astfel de evenimente și nu am vrut să particip chiar abdicând de la o obligație constituțională”

UPDATE 14:36 Băsescu: „România este legitim prezentă în Consiliul European, dar nelegitim reprezentată la Consiliul European”

UPDATE 14: 35 Băsescu: „Este pentru prima dată în 22 de ani când un prim-ministru își asumă prerogativele președintelui fără să aibă mandat de la acesta”

UPDATE 14:33 Băsescu: „Reputația pe care ne.am construit-o ar fi fost sub semnul întrebării dacă am fi mers doi delegați. Ar fi fost o situație stânjenitoare. O dispută președinte-prim-ministru la Bruxelles ar fi făcut înconjurul lumii”

UPDATE 14:30 Băsescu: „Nu este cea mai veselă zi din mandatele mele. Este pentru prima oară când sunt împiedicat să-și exercit atribuțiile constituționale. De ce nu am plecat la Bruxelles, așa cum mă obligă Constituția? Am fost împiedicat”

UPDATE 14:05 Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a cerut demisia premierului Victor Ponta și ministrului de Externe Andrei Marga.

UPDATE 13:52Dacă președintele României nu va veni astăzi, voi reprezenta interesele României în baza mandatului parlamentului. Am discutat cu președintele și aseară, și astăzi, rămăsese că ne vedem la Bruxelles. Am înțeles că nu a venit”, a declarat Ponta.

UPDATE 13:33 Premierul Victor Ponta face declarații în scurt timp.

UPDATE 13:08 Președintele Traian Băsescu susține o declarație de presă, la ora 14:30 la Palatul Cotroceni.

UPDATE 12:56 Elena Băsescu a comentat disputa Ponta-Băsescu pe tema reprezentării României la Consiliul European.

UPDATE 12:54 Reuniunea Consiliului European începe la ora 15:15, ora României.

UPDATE 12:00 Premierul Victor Ponta a primit, joi, însemnul de conducător al delegației României la reuniunea Consiliului European, iar miniștrii au primit badge-urile de membri ai delegației, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.


Delegația premierului s-a ucat într-un avion de linie Tarom, care a fost garat în fața salonului oficial al aeroportului. După ce au urcat jurnaliștii, la avionul aflat în fața salonului oficial au fost aduse de la terminalul aeroportului, cu un autobuz, persoanele care au cumpărat bilet pentru cursa Tarom spre Bruxelles. Ulterior, au urcat în aeronavă premierul și membrii delegației oficiale.

Miercuri, după decizia Curții Constituționale, premierul Victor Ponta a declarat că va merge, „evident”, la Bruxelles, la Consiliul European. Miercuri seara, Guvernul a transmis că primul-ministru va efectua „o vizită” la Bruxelles, în perioada 28-29 iunie, și că Biroul de presă va pune la dispoziția mass-media, în timp util, informații referitoare la programul premierului.

Telefoane închise la Cotroceni

Chiar dacă ieri Curtea Constituțională a decis că președintele Traian Băsescu este cel care participă la reuniunile Consiliului European, până în acest moment Administrația Prezidențială nu a făcut nicio precizare în privința plecării sau nu a șefului statului la Bruxelles.

În cursul acestei dimineți reprezentanții Administrației Prezidențiale nu au putut fi contactați pentru precizări, majoritatea consilierilor având telefoanele închise. Totodată, nu s-a comunicat programul președintelui pentru ziua de astăzi.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că președintele României participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de șef al statului, această atribuție putând fi delegată de către acesta, în mod expres, prim-ministrului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...