RĂZBOIUL PENTRU BRUXELLES. Băsescu l-a avertizat pe Ponta despre consecințele participării la Consiliul European fără mandat

RĂZBOIUL PENTRU BRUXELLES. Băsescu l-a avertizat pe Ponta despre consecințele participării la Consiliul European fără mandat
Publicat: 24/06/2012, 14:00
Actualizat: 24/06/2012, 14:00

Președintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenția că participarea la Consiliul European fără mandat din partea șefului statului echivalează juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui.

„Vă atrag atenția asupra faptului că absența unei aprobări exprese din partea președintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însușire a unei atribuții constituționale a președintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de președinte, potrivit Antena 3.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, nu a dorit să comenteze subiectul legat de scrisoarea trimisă premierului, miercuri, de către președintele Traian Băsescu.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, președintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă președintele va da naștere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”.

„Sper ca președintele să nu dea naștere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranșare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuție despre suspendare”, a atenționat președintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Președintele Băsescu și premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuțiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o ședință a CSAT și depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Hașotti.

Marți, premierul Victor Ponta a declarat că „nu a avut inima” să-l sune pe președintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu șeful statului va avea loc totuși înainte de 25 iunie, când este programată o ședință a CSAT.

Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca șef al delegației, ministrul Afacerilor Externe și ministrul Afacerilor Europene, nu și pe președintele Traian Băsescu, a anunțat anterior premierul Victor Ponta.

Guvernul a precizat că lista delegației României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât și Croației, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Președinția a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marți, o listă cu componența delegației României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca șef al delegației, era menționat președintele Traian Băsescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului