DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Ministrul de Externe, Andrei Marga: Victor Ponta primește astăzi invitația de la Bruxelles și ecusoanele de acces

DISPUTA PE CONSILIUL EUROPEAN. Ministrul de Externe, Andrei Marga: Victor Ponta primește astăzi invitația de la Bruxelles și ecusoanele de acces
Publicat: 27/06/2012, 15:57
Actualizat: 27/06/2012, 17:34

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, că Secretariatul General al Consiliului European a confirmat că delegația României la summitul din 28-29 iunie va fi condusă de premierul Victor Ponta. Mai mult invitația la Consiliului European pe numele primului-ministru urmează să vină astăzi de la Bruxelles, împreună cu ecusoanele de acces pentru membrii delegației pe care o va conduce.

„Sigur, de la Secretariat (al Consiliului European – n.r.) a venit confirmarea că aceasta este delegația, cea condusă de Victor Ponta. (…) Delegația condusă de primul-ministru este înregistrată la Bruxelles. Având în vedere discuțiile din România, evident că la Bruxelles se ia notă de discuții. Bruxelles-ul nu interferează în sensul de a spune cine să vină, ci lasă fiecare țară să își ia decizia. Ecusoanele și, dacă vreți, aceste lucruri care țin de intrarea efectivă în palatul reuniunii urmează să vină în cursul zilei de azi”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Marga a precizat că tot în cursul zilei de miercuri va sosi și invitația la Consiliul European adresată premierului de președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Întrebat ce se va întâmpla dacă decizia Curții Constituționale referitoare la sesizarea depusă de Președinție referitoare la reprezentarea la Consiliul European nu va fi clară, nu va indica clar cine trebuie să meargă, premierul sau președintele, Marga a arătat că preferă să discute despre „prezent”.

„E bine să discutăm prezentul, după aceea vom comenta și decizia, după ce se va lua o decizie”, a spus Marga.

Șeful diplomației a reiterat că MAE a respectat obligațiile sale instituționale în momentul în care a trimis săptămâna trecută la Bruxelles lista delegației României, avându-l pe premierul Victor Ponta drept conducător.

„Trebuie repetat mereu că aici nu este o chestiune de persoane, de relații între persoane, de subiectivisme, nu ar trebui să fie o astfel de chestiune. Conform Constituției României, Guvernul realizează politica internă și externă a țării. Conform hotărârii Parlamentului, primul-ministru are mandat să meargă la Bruxelles la această reuniune crucială pentru conturarea perspectivelor UE în materie financiară, de locuri de muncă, deci în materie socială”, a spus Marga.

Ministrul de Externe a afirmat că i-a recomandat președintelui Traian Băsescu să accepte rolul mai pronunțat al premierului Victor Ponta în privința politicii externe.

„Recomandarea mea, dacă vreți, în poziția de răspundere în care mă aflu, recomandarea MAE a fost ca Președinția să accepte că situația din ultimii ani în care primul-ministru era o persoană ștearsă din punct de vedere al politicii externe nu are rost să se repete, nu are cum să se repete constituțional și că acea situație nu avantajează România. Având în vedere și hotărârea Parlamentului, nu numai Constituția, și agenda de la Bruxelles, trebuie implicat primul-ministru”, a argumentat Marga.

El a susținut că „e mai bine” pentru România ca joi să plece la Bruxelles delegația condusă de primul-ministru.

„Cred că pentru România e mai bine să plece mâine delegația condusă de primul-ministru, pentru motivul simplu că așa se rezolvă mai bine problemele României”, a declarat Marga.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis, miercuri, către liderii țărilor UE scrisorile standard de invitație la Consiliul European din 28-29 iunie, textul fiind publicat de serviciul de presă al Consiliului.

ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la...
Zone erogene ale bărbaților care produc plăceri uriașe
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Omicron, tulpină dominantă în România. Noua variantă a acaparat marile oraşe: 96% în Cluj, 72%...
O bancă din România vinde un VW Passat. Pare chilipir dar are o mare problemă
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac...
CEO-ul Pfizer: Virusul va persista ani de zile, dar acesta ar putea fi ultimul val...
Ce i-a făcut Niculina Stoican lui Petrică Măţu Stoian, chiar înainte să moară? 'Băiatul' cântăreţului...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
BĂTAIE în toată regula la o SALĂ de FITNESS!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Răsturnare șocantă de situație în cazul Raisei, fetița ucisă pe trecere de mașina poliţiei. Ce...
S-a anunțat marele cutremur! Când va fi seismul de peste 7 grade în România
Începe războiul? Rușii lansează o undă de șoc la frontiera cu Ucraina. Mișcări masive de...
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...