Acord bilateral româno-german, după întâlnirea Marcel Ciolacu-Olaf Scholz. Care sunt principalele teme atacate de cei doi premieri

Acord bilateral româno-german, după întâlnirea Marcel Ciolacu-Olaf Scholz. Care sunt principalele teme atacate de cei doi premieri
Foto: Facebook/Marcel Ciolacu
Publicat: 04/07/2023, 20:06
Actualizat: 04/07/2023, 23:16

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, după întâlnirea cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, principalele teme atacate de cei doi premieri: consolidarea şi dezvoltarea cooperării economice bilaterale, susţinerea procesului de reconstruire a Ucrainei, sprijinul pentru dezvoltarea Republicii Moldova și problema Schengen.

Premierul României a discutat cu Olaf Scholz, cancelarul german, despre un plan de acţiune bilateral, la nivelul celor două executive pe „subiecte de interes strategic şi a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate”.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu i-a mulţumit oficialului german pentru sprijinul oferit în vederea susținerii aderării României la spaţiul Schengen.

 Germania, principalul partener economic al României

Germania este principalul partener comercial al României, a afirmat premierul României.

”Există, însă, în continuare un potenţial enorm de dezvoltare între cele două ţări. Spre exemplu, două direcţii importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova. Trebuie să continuăm să oferim Ucrainei tot sprijinul necesar şi salut eforturile făcute de guvernul din Germania cu care lucrăm foarte bine pe această zonă. Subliniez susţinerea noastră pentru  începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina cât şi pentru Republica Moldova”, a completat Ciolacu.

Premierul a mai spus că „România este un actor serios, credibil şi stabil pe flancul estic, şi poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune”.

România, hub energetic

Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie, susține Ciolacu.

„Avem numeroase resurse proprii, dar şi proiecte pe zona de energie care o să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunităţi importante pentru companiile germane.

Totodată, România are un potenţial semnificativ pe zona de agricultură şi de construcţii, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin. Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonarea cu Uniunea Europeană şi NATO.

Doresc să vă informez că în cursul zilei de mâine voi avea discuţii cu mediul de afaceri româno-german, dar şi cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie, urmează să organizăm un forum de afaceri româno-german la Berlin la care sper să putem fi reprezentaţi la cel mai înalt nivel”, a mai precizat şeful Executivului român.

Sprijin pentru Schengen

În cazul Schengen, cancelarul german a confirmat că are discuții inclusiv semi-oficiale pe această temă cu alți lideri europeni.

„Germania susține pe deplin aderarea României la spațiul Schengen și vom relua această poziție și în viitor și în ceea ce privește condițiile de îndeplinit de România și Bulgaria. Discutăm cu prietenii și colegii noștri sceptici din Europa nu doar în cadrul discuțiilor oficiale, ci și în discuții semi-oficiale. Este adevărat că președinția Spaniei și-a propus să aducă schimbare în acest proces, să-l revigoreze.

Nu aș vrea să speculez însă din punct de vedere al viitorului cred ca este corect ca România să adere la spatiul Schengen (…) ține și de conceptul echității și al dreptății.

România și-a îndeplinit condițiile tehnice, iar toate rapoartele spun acest lucru”, a mai spus cancelarul Germaniei.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu transmite de la Berlin: Pe teritoriul României trebuie să existe militari permanenți germani

Ciolacu îl felicită pe Jens Stoltenberg, pentru prelungirea mandatului la șefia NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Dieta-minune a lui Ion Iliescu. Ce mănâncă la 93 de ani
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA UMILITĂ crunt în România! S-a întâmplat chiar de Ziua Națională
Misterul lacului din România, care nu se mai oprește din crescut
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...