Alegeri prezidențiale 2019 | EXCLUSIV – Ion Iliescu a votat cu urna mobilă, din cauza sănătății precare / „Ceaușescu”, scandal în fața casei fostului președinte: „Criminalul Iliescu, la pușcărie!”

Publicat: 11 11. 2019, 10:51

Fostul președinte a făcut cerere la Liceul Jean Monnet din Sectorul 1 să-i fie trimisă acasă urna mobilă pentru a-și exercita dreptul la vot. Ion Iliescu a fost internat de mai multe ori în anul 2019 la Spitalul Elias, din cauza unor probleme cardiace. 

Protestatarul Marian „Ceaușescu” a făcut scandal în fața casei lui Ion Iliescu și a fost săltat de autorități (VIDEO).

Când poate fi solicitată urna specială și de către cine?

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.

Pot solicita urna specială și persoanele care în ziua votării se află în țară și care din cauza specificului activității pe care o desfășoară nu se pot prezenta la secția de votare.

De asemenea, pot solicita urna specială și persoanele reținute, deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale. În această situație, procedura de exercitare a dreptului de vot este stabilită prin decizie a BEC.

În cazul în care într-un penitenciar este solicitată exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 400 de persoane aflate în detenție, cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află penitenciarul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz.

Care sunt condițiile în care poate fi suspendată votarea într-o secție de vot

Președintele biroului electoral al secției de votare poate suspenda votarea pentru motive întemeiate.

Durata totală a suspendărilor nu poate depăși o oră.

Suspendarea este anunțată prin afișare la ușa sediului secției de votare imediat ce s-a produs evenimentul care a declanșat suspendarea. În timpul suspendării nu poate părăsi sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secției de votare, în același timp.

Candidații și persoanele acreditate care asistă la votare nu pot fi obligate să părăsească sala de votare în acest timp.