Antonescu îi cere lui Ponta să îl demită pe Blănculescu sau să-și asume că „România este ținta perfectă pentru un atac militar”

Publicat: 04 04. 2014, 16:35
Actualizat: 23 03. 2019, 05:22

Crin Antonescu îi cere premierului Victor Ponta să îl demită pe consilierul său onorific, Ionel Blănculescu, sau să iasă public cu critici asumate la adresa angajamentelor negociate cu SUA privind suplimentarea cu 600 a numărului de militari americani la baza de la Mihail Kogălniceanu și a aparatelor de zbor „pentru misiunile specifice”.

„Nici prin cap nu-mi trece să contest dreptul la opinie a lui Blănculescu. Problema este că domnul Blănculescu deține calitatea de consilier al premierului, iar din această perspectivă declarațiile mi se pare extrem de grave. Cer premierului o reacție tranșantă. Îi cer premierului să îl elibereze pe domnul Blănculescu din calitatea de consilier onorific al său. În caz contrar, consideră că își asumă aceste declarații”, a spus astăzi Crin Antonescu.

Reacțiile publice au apărut după ce Ionel Blănculescu a comentat, în urmă cu două zile, pentru ziarul „Bursa”, că extinderea operațiunilor militare americane la baza Kogălniceanu, aprobate de Președintele Traian Băsescu la solicitarea Ambasadei SUA și la propunerea premierului Victor Ponta, echivalează cu  „desăvârșirea calității de țintă perfectă pentru România”.

Blănculescu, iritat de operațiunile SUA: „Măcar să o facem în liniște”

Contrele au apărut în contexul aniversării a 10 ani de la intrarea României în NATO, după ședința solemnă a Parlamentului în care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a citit o scrisoare semnată de Băsescu prin care plenul era informat că, „la propunerea premierului Ponta”, a fost acceptată „socicitarea Ambasadei SUA” pentru dislocarea, la aerodromul Mihail Kogălniceanu, a unor elemente ale unei unități de infanterie marină, mai exact „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force – Crises Response”, cu până la 600 de militari, precum și a unui un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.

Potrivit lui Zgonea, numărul total al militarilor americani implicați în operațiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu ar fi de maxim 1.600.

Consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, a pus extinderea operațiunilor pe seama tensiunilor din regiune. „Este cu certitudine o reacție la situația din Crimeea-Ucraina-Federația Rusă”, a comentat Blănculescu, considerând acest pas al SUA un „eveniment major”.

„Scutul antirachetă de la Deveselu și, acum, escaladarea înarmării țării noastre, prin prezenta manevră americană, nu fac altceva decât să contribuie la desăvârșirea calității de țintă perfectă pentru România, nelipsită de acum înainte din niciun plan de atac armat, de pe nicio harta militară. Am constatat că un sentiment de fericire a cuprins patria, la anunțul acestei vești, de parcă SUA ar fi anunțat că în România vor fi desfășurate 600 de noi proiecte economice, generatoare de locuri de muncă și prosperitate, asezonate de echipamentele industriale aferente. Cred că ar trebui să fim mai responsabili, chiar dacă acceptăm această nouă desfășurare de forțe militare, măcar să o facem în liniște și cu regretul aferent escaladării cursei înarmării în zonă și nu a celei economice, dătătoare de nivel de trăi sporit”, a spus Blănculescu.

Dragnea: „Nu doar copiii spun lucruri trăznite”

Nici Ionel Blănculescu, nici Victor Ponta nu au putut fi contactați până la această oră pentru a răspunde criticilor lui Antonescu.

Vicepremierul Liviu Dragnea, în schimb, a replicat ironic: „România e o țară mândră, cu grădină mare”.

„Era o emisiune la un post TV – Copii care spun lucruri trăznite. Se pare că nu numai copiii. România e o țară mândră, frumoasă, cu o grădină mare, lăsată de Dumnezeu”, a luat Dragnea distanță pe cont propriu de comentariile lui Blănculescu.