Anunțul lui Iohannis despre referendum: „Am lăsat-o mai moale, dar nu am abandonat ideea”

Publicat: 07 03. 2017, 15:53
„Este evident că societatea își dorește eliminarea corupției, persoane integre pe funcțiile publice. Nu am anulat intenția, dar consider că lucrurile trebuie să se liniștească. Am lăsat-o mai moale, dar nu am abandonat ideea”, a spus Iohannis, întrebat ce se va întâmpla cu inițiativa sa de a convoca referendum pe tema eliminării corupției și a integrității în funcțiile publice. 

Președintele a făcut referire și la amendamentele depuse ieri de senatorul PSD Șerban Nicolae la proiectul Legii Grațierii, prin care să fie grațiate și faptele de corupție.

„Dacă s-ar grația corupții, cred că s-ar da un semnal total greșit în societate și contez pe realismul și pe buna credință a parlamentarilor”, a mai spus Iohannis.

O astfel de decizie ar duce, este de părere președintele, la reacții foarte puternice din partea societății.

„Este foarte important de văzut că societatea a devenit extrem de activă și dacă s-ar progresa cu astfel de inițiative, cu siguranță am avea reacții foarte puternice din partea societății, dar sper să nu se întâmple”, a declarat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că inițiază demersurile pentru convocarea unui referendum pe tema grațierii și modificării Codurilor Penale, la scurt timp după ce ministerul Justiției a elaborat două proiecte de ordonanță în acest sens, documente care au stârnit revolta societății civile și au scos în stradă sute de mii de oameni. 

 „Voi supune acestă temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să spună dacă sunt de acord”, a spus șeful statului. Liderul PSD Liviu Dragnea a contracarat declarând, în prima ieșire publică după anunțul președintelui, că atât el, cât și premierul Grindeanu știau de mai multe zile că șeful statului vrea să ceară votul popular în privința celor două ordonanțe și că apariția lui Iohannis la proteste a fost făcută special pentru ca ulterior șeful statului să-și poată justifica un astfel de demers prin faptul că problema a devenit de dezbatere națională. 

Ulterior, dezbaterile pe marginea referendumului au continuat, iar cei din PSD l-au luat chiar peste picior pe președintele Klaus Iohannis, premierul Grindeanu afirmând că el chiar susține organizarea unui referendum. „Cum să nu susții lupta împotriva corupției?”, s-a întrebat retoric primul ministru, în aceeași zi în care șeful a decis declanșarea procedurii de convocare a votului popular pe tema „continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice”.