Aurescu: România nu se simte intimidată de amenințările Rusiei

Publicat: 03 04. 2015, 12:03
Actualizat: 03 04. 2015, 12:45

Întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, înaintea unei dezbateri la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș – Bolyai (UBB), cum comentează declarația MAE rus potrivit căreia România trebuie să fie conștientă de „responsabilitatea” și de „consecințele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, Bogdan Aurescu a răspuns că măsurile luate de NATO sunt de reasigurare și protecție ca reacție la o anumită atitudine agresivă a Rusiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Am luat notă de declarația MAE rus și ceea ce pot să spun este că măsurile pe care NATO le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut și care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO, de Externe și Apărare din decembrie 2014 și februarie 2015, sunt măsuri luate pentru protecția aliaților din flancul estic în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea, ocuparea ilegală a Crimeei, în urma susținerii de către Federația Rusă a separatiștilor pro-ruși din Estul Ucrainei. Este vorba de măsuri de reasigurare și protecție ca reacție la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. Federația Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecție a aliaților de pe flancul estic, care sunt reacții la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a adresa amenințări mai mult sau mai puțin voalate, mai mult sau mai puțin directe către aliații din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste amenințări”, a spus Aurescu.

Ministrul de Externe Aurescu participă, vineri, la Facultatea de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), la dezbaterea cu tema „Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări și oportunități”, organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internațională CITADEL, și la lansarea volumului „The European Union’s Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives”, editată de către profesorii Valentin Naumescu și Dan Dungaciu.

Anterior, el a participat la aceeași facultate, la workshopul „Foreign Policy & Diplomacy”, împreună cu studenții.

România trebuie să fie conștientă de „responsabilitatea” și de „consecințele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, a avertizat Ministerul rus de Externe, catalogând drept „periculoase” acțiunile Alianței Nord-Atlantice.

„Consolidarea forțelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente”, a declarat Aleksander Lukașevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe.

„În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanțiale de luptă» și dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenței unităților NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forțe atât de puternice, trebuie să fiți conștienți de responsabilitatea și consecințele unui astfel de pas”, a atras atenția Lukașevici, catalogând drept „periculoase” acțiunile Alianței Nord-Atlantice.