Avertismentul senatorilor pentru ASF: „Să-și depună primele pe care și le-au dat, ori le revocăm conducerea „

Publicat: 25 02. 2014, 12:58
Actualizat: 03 08. 2014, 07:00

Nicula a precizat că la ora 14.00 se va reuni comisia de buget-finanțe pentru a decide calendarul de verificare a ASF.

„Le propun astăzi colegilor un mod de lucru în două etape. Prima etapă este aceea de a determina consiliul de coordonare al ASF să depună primele la casieria unității până marțea viitoare, când vor veni în ședința de comisie. Adică să dea banii înapoi. În etapa a doua să trecem la verificarea activității din ultimul an și jumătate”, a declarat Nicula.

Senatorul PSD a precizat că se referă la „toate primele pe care le-au luat” cei din conducerea ASF.

„Mi se pare imoral astăzi în România să îți dai prime de peste 70 de mii de euro, în condițiile în care nivelul de trai din țară îl știți cu toții care este. Dacă refuză, voi propune Parlamentului revocarea întregii conduceri”, a declarat Nicula.

Președintele Comisiei de buget a mai afirmat că este „cât se poate de legal” modul în care cei din conducerea ASF au obținut primele menționate, „și la fel de legal este a da banii înapoi”.

El a fost întrebat dacă revocarea conducerii ASF nu se face în baza unei încălcări a legii din partea conducerii acesteia.

„Se va face și în baza unei încălcări a legii, dar se va face și în baza unei modificări a Ordonanței 94 pe care o vom face la comisie dacă nu vor să dea banii înapoi”, a replicat Nicula.

Senatorul a menționat că demersul său a plecat de la informațiile prezentate la televizor cu privire la primele obținute de cei din conducerea ASF.

Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru președinte, premier și parlamentari, instituția considerând că informațiile privind câștigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piața asigurărilor.

„Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru președintele României, nici pentru primul ministru al Guvernului și nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informații și ar fi trebuit să le dețină inclusiv înainte de relevarea lor în presă. În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informațiilor privind salariile și personalul din ASF, președintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformați, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituțional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014”, se arată într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis MEDIAFAX.