Avocatul Poporului se pregătește să-i deschidă drumul lui Dragnea pentru funcția de premier. Reacția lui Dragnea

Publicat: 13 12. 2016, 17:25
Actualizat: 13 12. 2016, 17:27

Legea 90/2001 privind organizarea Guvernului interzice ca printre membrii Executivului să se afle persoane condamnate definitiv, acesta fiind cazul lui Liviu Dragnea, președintele PSD. 

„Am dat în lucru la serviciul de contencios constituțional să văd dacă e cazul să mă sesizez din oficiu sau nu. (Decidem) Azi, mâine, poimâine cel târziu pentru că analizăm toate aspectele care au fost învederate în mass-media, altele ce țin de jurisprudența Curții Constituționale, jurisprundeța CEDO. Ar fi fost binevenită o sesizare, fie din partea cetățenilor, fie din partea unor instituții, fie din partea unor instituții și așa mai departe, să văd exact argumentele, motivele pe larg, nu numai cele pe care le-am văzut în mass-media”, a declarat Victor Ciorbea, pentru Digi24.

La scurt timp, instituția Avocatului Poporului a transmis că „Serviciul Contencios Constituțional a fost însărcinat să analizeze oportunitatea sesizării din oficiu a Avocatului Poporului cu privire la problematica generată de unele prevederi” ale Legii 90/2001, referitoare la organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor. 

Liviu Dragnea a declarat că nu va solicita Avocatului Poporului să conteste la CCR Legea 90/2001, el arătând că PSD nu intenționează nici să modifice în Parlament această lege, respectând astfel promisiunile făcute în campanie, dar a apreciat că demersul ar fi unul corect.

Întrebat dacă îi va cere Avocatului Poporului să conteste legea la CCR, el a replicat: „Eu, nu”.

„Nu știu dacă va ataca Avocatul Poporului această lege. E un demers corect. Foarte mulți oameni spun că acel articol este neconstituțional. Și mie mi se pare neconstituțional să aplici o interdicție deasupra Constituției pe termen nelimitat, de fapt pe viață”, a subliniat Dragnea.

În aprilie 2016, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru folosirea funcției de lider de partid pentru obținerea de foloase necuvenite, respectiv coordonarea unui mecanism de mobilizare a cetățenilor la votul pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu, primind informații ilegale din secțiile de votare.

Dragnea este de asemenea trimis în judecată pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual, în dosarul privind angajările de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman.