Băsescu cere reexaminarea legii Guvernului prin care TVR și radioul public pot înființa companii sau cumpăra acțiuni în firme

Publicat: 28 10. 2013, 19:07
Actualizat: 22 03. 2019, 07:42

Proiectul de lege prin care TVR și radioului public li s-au dat posibilitatea de a înființa, cu acordul senatorilor și deputaților din comisiile de Cultură, companii sau de a cumpăra acțiuni în firme pentru realizarea unor programe radio-tv a fost întoarsă de președintele Traian Băsescu în Parlament, pentru reexaminare.

Băsescu le cere parlamentarilor să clarifice criteriile de asociere sau de cumpărare de acțiuni cu argumentul că „finanțarea acestor operațiuni se face din fonduri alocate de la bugetul de stat”. „Opinăm că această reglementare este vagă, fără să ofere condiții de eligibilitate și oportunitate”, se arată în cererea de reexaminare trimisă azi Parlamentului, cu referire la variantele în care societățile publice de radio și televiziune ar trece la dobândirea calității de asociat într-o companie pe care ar înființa-o sau ar cumpăra acțiuni într-o firmă deja existentă.

Ideea înființării unor persoane juridice de către SRTV și SRR, În România sau în străinătate, i-a aparținut Guvernului. Justificarea oferită de Executiv pentru proiectul de lege transmis Parlamentului și adoptat de senatori și ulterior de deputați, pe 10 octombrie, prin procedură de urgență, a fost „atingerea obiectivului politic al revenirii cât mai rapide a SRTV pe piața media din Republica Moldova”. În discuțiile dintre pentru reluarea emisiei TVR la Chișinău, anunțate de premierul Victor Ponta în recenta sa vizită oficială, o condiție a fost existența unei persoane juridice terțe înființată potrivit Codului civil din Republica Moldova.

Noile companii, fie că au sau nu scop patrimonial, vor putea facilita însă și activitățile publicitare sau coproducțiile, se arată în nota de fundamentare a legii.

În forma sa inițială, Legea nr. 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune prevedea, că „finanțarea necesară producerii și difuzării emisiunilor radiofonice și de televiziune adresate străinătății, precum și dezvoltării acestei activități se asigură din fondurile alocate de la bugetul de stat” și că „sumele necesare se evidențiază separat în bugetul fiecărei societăți, pe baza programelor stabilite potrivit legii”.

În forma trimisă la promulgare după aprobarea în Parlament, „Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune pot înființa, cu avizul consultativ al comisiilor parlamentare pentru cultură ale Senatului și Camerei Deputaților, persoane juridice de drept privat și pot dobândi calitatea de asociat în cadrul unor asemenea entități sau, după caz, pot achiziționa acțiuni / părți sociale ale unei societăți comerciale existente, în condițiile legii”.