Băsescu, despre REFERENDUM: E nepermis ca la ora aceasta președintele să fie nehotărât

Publicat: 19 03. 2019, 20:53
Actualizat: 25 03. 2019, 20:15

„Este nepermis ca la ora aceasta președintele să fie nehotărât, pentru că a obținut aprobarea Parlamentului în 2017. În 2017 a cerut Parlamentului aprobare să organizeze un referendum, iar până la ora asta nu s-a hotărât. Sigur referendumul are riscurile lui, iar eu sub nicio formă nu aș merge pe întrebări pentru justiției. Pentru că este riscant. În momentul de față doar cei care nu umblă prin țară nu își dau seama, dar există aproape un echilibru între cei care spun justiția a greșit, trebuie făcute schimbări, și cei care spun nu vă atingeți de justiție. Sigur, nici unii, nici alții, neavând dreptate. Pentru că și unii și alții sunt extremiști. Iar justiția trebuia luată așa cum a fost, la venirea în mandat a președintelui Iohannis și a PSD, care a câștigat alegerile cu 46%, și corectat strict ce trebuia corectat. Primul lucru care trebuia corectat erau cele 100 de articole din Coduri care au fost declarate neconstituționale”, a afirmat Traian Băsescu, marți seară la Realitatea TV.

Chestionat ce întrebare ar pune la referendum, dacă ar fi în locul șefului statului, Băsescu a răspuns că nu ar fi una legată de justiție, ci ar întrebat românii dacă vor un Parlament cu 100 de senatori și 200 de deputați.

„Aș cam fi știut-o de când am declanșat procedura în Parlament ca să fie întrebare câștigătoare. Nu aș risca pe chestiuni de justiție și nici pe celebra întrebare cu sau fără penali în funcții publice. De ce? Pentru că omul, tot asta ne spune Constituția, își dobândește drepturile imediat după ce și-a executat sentința. Construcțiile care nu se bazează pe Constituție și lege sunt destinate să se prăbușească. Ori că chemi la vot oamenii când în Constituție spune că omul după ce a executat pedeapsa, devine un om cu toate drepturile. Cum să riști când știi că în minutul 1 când ai scris legea CCR își dă cu cărtica aceasta în cap. Aș reveni la 300 de parlamentari, fără să facă greșeala pe care eu am făcut-o. Eu am spus o singură Cameră și 300 de parlamentari, fără să îmi vină să cred că Parlamentul nu va ține cont de referendum. Aș rămâne la 300 de parlamentari, dar aș spune vrei 100 de senatori și 200 de deputați. Asta nu mai implică schimbarea Constituției. Un astfel de referendum sunt convins că ar trece, pentru că eu primesc întrebarea aceasta din 2009, de ce nu se revine la 300 de parlamentari. Dacă Iohannis ar întreba 100 de senatori, 200 de deputați, menținând bicameralismul, atunci nu mai trebuie modificată Constituția. E chestiune de majoritate și vot la Parlament. Să văd un partid care nu ar ține cont de rezultatul referendumului”, a explicat fostul șef al statului.

Reacția lui Traian Băsescu vine după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, și, alături de echipa de la Cotroceni, lucrează foarte intens la acest lucru. Șeful statului a mai spus că își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât”.