Băsescu, după atacul terorist din Algeria: „Avem de dat un răspuns – ce ne asumăm”

Publicat: 21 01. 2013, 21:15
Actualizat: 09 05. 2019, 11:29

La o zi după anunțul că al doilea român a fost ucis în atentatul terorist de pe platforma petrolieră din Amenas, președintele Traian Băsescu a susținut că autoritățile române nu pot depăși acest moment fără a răspunde ce își asumă din evenimentele din Algeria. Băsescu spune că „o evaluare finală” nu există încă. Cu toate acestea, ministrul de extrne, Titus Corlățean a fost chemat mâine în parlament cu o primă analiză în acest sens.

„Zilele acestea am văzut că terorismul se află la frontiera de sud a UE. Evenimentele din Algeria au confirmat că grupări teroriste puternice sunt capabile să ne ucidă cetățenii. Nu putem trece peste evenimentele din Algeria fără să ne punem serios întrebarea cum ne apărăm cetățenii. Când pleacă cu companiile noastre, cetățenii noștri pleacă cu sentimentul că statul îi va apăra”, a spus Băsescu la întâlnirea cu ambasadorii străini acreditați la București.

Potrivit președintelui, România nu are încă „o evaluare finală” în legătură cu atacul terorist, urmând să își anunțe poziția publică după ce o va avea. „Nu avem încă o evaluare finală a ceea ce s-a întâmplat în Algeria. Dar imediat ce o vom avea ne vom exprima. Cert e că acolo au murit cetățenii noștri nevinovați, oameni care s-au dus o dată cu companiile noastre. Nu avem dreptul să trecem peste fără a da un răspuns: ce ne asumăm din ce s-a întâmplat”, a adăugat Traian Băsescu.

Parlamentarii, pe de altă parte, îl cheamă pe Titus Corlățean să-i ceară explicații. Șefii comisiilor de politică externă din Senat și din Camera Deputaților, Petru Filip și Laszlo Borbely i-au scris ministrului de Externe pentru a-l invita mâine „să facă o prezentare în cadrul celor două Comisii pentru politică externă privind evenimentele, implicațiile asupra statutului cetățenilor români aflați în zonă și contextul ataculuI”.

Atacul terorist de săptămâna trecută în urma căruia au fost luați mai mulți ostatici români, din care doi au murit, a fost menționat de președinte ca „o paranteză care trebuie subliniată”, în timp ceșeful statului vorbea de prrezența trupelor românești în diverse zone de operațiuni.