Blaga: Abținerea la vot în cazul Vosganian, o nouă șmecherie a PNL

Publicat: 07 10. 2013, 12:34
Actualizat: 31 07. 2014, 14:03

Președintele PDL Vasile Blaga a declarat luni că decizia liberalilor de a se abține la votul din Senat privindu-l pe Varujan Vosganian reprezintă „o nouă șmecherie a PNL” și a arătat că Parlamentul este chemat să dea girul pentru ca justiția să poată să-și facă datoria.

„Este o nouă șmecherie a PNL. Auzeam și argumentația că nu-l consideră vinovat pe domnul Vosganian. Nici noi nu-l considerăm vinovat. Parlamentul nu este chemat ca să-l judece pe domnul Vosganian, Parlamentul este chemat să-și dea girul pentru ca justiția să-și facă datoria, iar eu cred că, mai ales după discursul de vinerea trecută, credeam că alta va fi poziția lor, respecți justiția, îi respecți independența dacă nu-i pui piedici în niciun fel. Ori, ce să discutăm aici?”, a spus Vasile Blaga, răspunzând unei întrebări pe această temă.

El a arătat că parlamentarii sunt chemați pentru „a da girul justiției să-și facă treaba”.

„Eu cred că suntem chemați să dăm girul justiției să-și facă treaba, nu noi suntem chemați să judecăm”, a precizat Blaga, înainte de ședința BPN al PDL.

El a arătat că actuala putere a încercat să introducă modificări privind rolul Parlamentului atât în proiectul de revizuire a Constituției, cât și în Statutul parlamentarilor care a fost contestat la Curtea Constituțională.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni dimineață, înaintea ședinței USL, că va propune ca senatorii liberali să se abțină la votul în cazul începerii urmăririi penale a ministrului Economiei, senatorul Varujan Vosganian, deoarece „ar fi în mod simbolic într-un conflict de interese”.

„Eu voi propune colegilor mei din PNL cel puțin să ne abținem de la votul de azi. Să nu votăm ca fiind simbolic într-un conflict de interese. E vorba de un coleg de-al nostru, lăsăm restului Senatului decizia și în felul acesta nu se poate spune nici că îl socotim vinovat, ceea ce nu putem să-l socotim pe Varujan Vosganian. Din punctul nostru de vedere, nu există pe ce s-a înaintat elemente pentru începerea urmării penale. Pe de altă parte, să nu se poată invoca faptul că am bloca demersurile Justiției”, a spus Antonescu.

El a arătat că parlamentarii se află într-o situație „complicată”, „încurcată” din punct de vedere legislativ în ceea ce privește votul în cazul lui Vosganian.

„Noi suntem într-o situație și legislativă complicată pentru că în momentul în care trimiți un astfel de dosar și ceri un vot parlamentarilor, ei sunt într-o situație încurcată. Pe de o parte nu doresc să blocheze Justiția, pe de altă parte nu pot ca prin votul lor, dacă nu au elemente, să considere vinovat pe cineva”, a spus Antonescu.

Jumătate din senatorii prezenți la ședința Comisiei juridice din 1 octombrie au votat pentru aprobarea cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Varujan Vosganian, iar cealaltă jumătate s-a pronunțat împotriva solicitării, cazul urmând să meargă la plenul Senatului.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a susținut, în 1 octombrie, la Comisia juridică, referindu-se la acuzațiile de complot și subminarea siguranței naționale la adresa sa, că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede „o iotă” din această „gogoriță”, el menționând că Senatul trebuie să voteze „pentru demnitatea sa, pentru statutul pe care îl care și care a fost statuat încă de la Constituția din 1866”.

Ministrul a respins toate acuzațiile care îi sunt aduse în cererea transmisă Senatului de procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ, arătând că în ceea ce îl privește plenul este suveran în a lua o decizie.

Procurorul general al Parchetului ICCJ a solicitat, în 2 septembrie, Senatului și, respectiv, șefului statului declanșarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian și, respectiv, Adriean Videanu, pentru complot și subminarea economiei naționale.

Solicitările au fost trimise Senatului și șefului statului de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în urma cererii primite de la șeful DIICOT.

Dosarul în care DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Videanu și Vosganian este desprins din cel în care, în decembrie 2011, procurorii au început urmărirea penală în cazul a 40 de persoane cu funcții de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei și Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru complot și subminarea economiei naționale.