Blaga: Curtea Constituțională a tăiat efervescența creatoare a USL, care dorea un minirecensământ

Publicat: 06 08. 2012, 11:58
Actualizat: 06 02. 2019, 15:43

Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, în legătură cu precizarea CC potrivit căreia aceasta a cerut listele actualizate după care s-a organizat referendumul, că CC a tăiat „efervescența creatoare a USL” care dorea să facă un minirecensământ.

„Curtea Constituțională le-a tăiat aceasetă efervescență creatoare USL-iștilor prin faptul că a spus foarte clar: nu faceți niciun minirecensământ, luați în considerare listele actualizate pe care s-a votat la referendum”, a precizat Vasile Blaga.

El a arătat că CC a văzut decizia din ședința de Guvern din 3 august a premierului privind organizarea unui minirecensământ și a atras atenția că nu se pune această problemă și, dimpotrivă, trebuie să se ia în considerare listele electorale actualizate în baza cărora s-a desfășurat referendumul.

Întrebat dacă termenul de 31 august pe care Curtea Constituțională l-a stabilit pentru decizia în cazul referendumului nu este prea lung, Blaga a spus că nu poate să discute termenele date de Curte, dar părerea sa personală este că este vorba despre un termen prea lung.

„Nu pot să discut termenele date de Curte. Părerea mea personală, pe care am spus-o și săptămâna trecută, este că e un termen prea lung. Direcția de profil din Ministerul de Interne poate prezenta listele și astăzi”, a mai spus Vasile Blaga.

Curtea Constituțională (CC) revine, luni, cu o adresă către Guvern în care precizează că a solicitat listele electorale permanente, actualizate conform Legii 3/2000 privind desfășurarea referendului și listele în baza cărora s-a organizat consultarea populară din 29 iulie.

„Având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media și în conferința de presă a Guvernului României, care a avut loc în data de 3 august 2012, cu privire la datele solicitate Guvernului prin Adresa Curții Constituționale a României nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curții Constituționale revine cu o adresă precizatoare”, se arată într-un comunicat de presă de luni.

În anexa atașată comunicatul se arată că președintele Curții, Augustin Zegrean, „având în vedere interpretările diferite apărute în mass-media și în conferința de presă a Guvernului” din 3 august, precizează că plenul CC „a solicitat Executivului listele electorale permanente, actualizate conform dispozițiilor articolului 17, alineatul 2, din Legea 3/2000, liste în baza cărora s-a desfășurat referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu”.

Confuzia privind solicitarea adresată Guvernului, în urma discuțiilor Curții Constituționale din 2 august, s-ar fi produs din cauza unei comunicări făcută de un judecător al Curții, care i-ar fi dictat unui magistrat asistent cererea către Executiv, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Astfel, s-ar fi cerut Guvernului „actualizarea listelor” de alegători și „nu listele electorale permanente actualizate”, precizează sursele citate.

Curtea Constituțională a anunțat că s-a decis, vineri, preschimbarea termenului stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului din 12 septembrie în 31 august, în vederea asigurării soluționării cu celeritate a cauzei.