Călin Popescu Tăriceanu

Publicat: 31 08. 2014, 12:41

După patru ani la Palatul Victoria în postura de premier al României și 18 în cea de deputat în Parlament, Călin Popescu Tăriceanu  – pe numele său complet Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu – se află din nou în lupta electorală  pentru un loc în Senat, în Colegiul 2 din București.

Considerat inclusiv de adversarii politici drept „un lider influent în PNL”, Tăriceanu a rămas o piatră tare chiar și pentru colegii săi de partid, cu care n-a împărtășit întotdeauna aceleași idei.

În plină campanie electorală pentru ALEGERI PARLAMENTARE 2012, liberalul Tăriceanu a agitat spiritele în alianța din care partidul pe care îl reprezintă face parte. El a fost un fel de „gică contra” în cazul acceptării lui Gigi Becali în rândurile liberalilor români. „Cred în oamenii care manipulează idei, nu oi”, a declarat atunci Tăriceanu, iar punctul de vedere avea să și-l păstreze.

Cu 48 de ore înainte de alegeri, într-un interviu acordat gândul, el avea să revină asupra subiectului Becali punctând: „Nu am înțeles nici până astăzi rostul cooptării lui Gigi Becali în PNL. Aștept să văd care a fost ideea călăuzitoare, dacă a fost una”.

Nu doar poziția anti-Becali, ori declarația din Parlament, când le-a predat colegilor de alianță un curs în direct despre cum se negociază în Uniunea Europeană,  „fără țâfnă și arțag”, l-au făcut vizibil pe Tăriceanu în ultimele săptămâni. 

Numele fostului premier, singurul care și-a dus mandatul până la capăt în timp ce la șefia țării s-a aflat Traian Băsescu, a apărut din nou în cărți, atunci când s-a vorbit de lista scurtă a potențialilor prim-miniștri de după 9 decembrie.

Să fie Tăriceanu un posibil șef de Executiv? „Exclus”, a ripostat fostul său secund, acum șef al PNL și lider al alianței social-liberale, Crin Antonescu. „Băsescu ar fi suspendat, iar Tăriceanu exclus din partid”, a dezamorsat „bomba” Antonescu, într-o emisiune televizată.

Dar ipoteza cu Tăriceanu-premier a inflamat spiritele nu doar în USL, ci și la Cotroceni, președintele Băsescu dorind să lămurească și el problema: „Tăriceanu a spus să nu se dezonorează să fie prim-ministru. Bă, frate, da’ cine a vrut să te onoreze? La fel și domnul Rus… Dragă domnule Rus, îți spun și ție, și lui Tăriceanu că nu sunteți pe lista mea de premieri! Nu vă mai perpeliți cu onorul, că rămâne nereperat”, a spus șeful statului, care l-a calificat public pe Tăriceanu drept un „premier catastrofal”. Mai mult, Băsescu a susținut că Tăriceanu este cel care a condus PNL în PSD și tot acestuia i-a imputat și blocarea formării unui guvern PDL -PNL, atunci când a pus condiția să fie desemnat premier.

În prezent, Călin Popescu-Tăriceanu este liderul Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputaților și membru al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților. Din noiembrie 2008, el reprezintă în Parlament Colegiului electoral uninominal Ilfov nr. 4.

Ca profesie, este inginer, iar după 1990 a deținut mai multe firme. În prezent este acționar majoritar al SC Automotive Trading Services SRL, unul dintre distribuitorii Ford în România. În politică a intrat în 1990, numărându-se printre membrii fondatori ai PNL. A ajuns la șefia partidului în 2004, iar în 2009 a pierdut-o în fața secundului său, Crin Antonescu. A fost prim-ministru al României în perioada 2004 -2008. 
Cea mai importantă realizare a Guvernului său a reprezentat-o aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
 
Vorbește engleză și franceză, are doi băieți din mariaje diferite și este pasionat de automobilism și motociclism.