Când ar urma Guvernul să ia o decizie finală în privința rachetelor Patriot. Anunțul făcut de Țuțuianu

Publicat: 12 07. 2017, 17:32
Actualizat: 26 03. 2019, 00:51

„La momentul acesta suntem într-o etapă intermediară. Pentru a finaliza discuțiile, este nevoie de aprobarea Congresului și sigur de discuții cu cei care sunt implicați în acest proiect. Vom decide după ce vom avea toate detaliile tehnice și toate elementele care țin de acest program extrem de important pentru Armata României. (…) Eu cred că vom avea în toamnă, undeva în septembrie-octombrie o decizie finală”, a declarat ministrul Apărării Naționale, la Digi 24.

Adrian Țuțuianu a mai spus că sunt evaluate toate variantele posibile și se ține cont de toate soluțiile pe care le are o problemă. Întrebat cui aparține decizia finală, ministrul Apărării a declarat că sunt „niște precedente”, iar „când a fost vorba de F-16, decizia a fost a Parlamentului”, urmând ca în acest caz, să se ia o decizie în perioada următoare.

„Poate fi o soluție care să meargă spre Parlament sau nu. Evident că CSAT se va pronunța cu privire la acest aspect înainte de a propune eventual un act normativ Parlamentului. (…) Sunt opt programe majore de înzestrare a Armatei, unul din aceste programe privește dotarea cu rachete, e important pentru că reprezintă o modalitate de apărare a teritoriului național și de îndeplinire a obligațiilor asumate în cadrul NATO importante. Avem oferte și de la alte state partenere, le analizăm pe toate și vom decide așa cum este mai bine pentru securitatea națională”, a mai spus Adrian Țuțuianu.

Ministrul a mai spus că este evident că nu se vor plăti toți banii odată, dar că aceste chestiuni de niște negocieri care încă nu au avut loc.

Adrian Țuțuianu a mai precizat că el a cerut retragerea programului de înzestrare din CSAT, fiind la trei zile de la preluarea mandatului în care a avut „nefericitul incicent cu militarii decedați” atunci când a constatat că documentul depus înainte ca el să preia mandatul avea anumite neconcordanțe între alocarea bugetară și nevoile de înzestrare, referindu-se la respectarea procentului de 2% pentru Apărare din Produsul Intern Brut (PIB). Adrian Țuțuianu a mai spus că documentul refăcut va fi prezentat în următoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat, marți, o posibilă vânzarea a unor sisteme antiaeriene și antibalistice de tip Patriot către România, în valoare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari, informează Reuters și AFP.

„România va folosi sistemul de rachete Patriot pentru a-și consolida apărarea națională și pentru a descuraja orice amenințare regională”, a declarat Departamentul de Stat al SUA. Totodată, „tranzacția propusă va spori capacitățile defensive ale forțelor armate române în fața unei agresiuni și va contribui la protejarea aliaților din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României”.

Principalii contractori vor fi Raytheon Co și Lockheed Martin Cor.