Câți bani au decontat deputații de la stat doar în luna iunie, în sume forfetare

Publicat: 15 08. 2017, 11:57

Potrivit informațiilor furnizate de Camera Deputaților, suma totală de 3.598.248 lei (787.190 euro) este formată din 1.411.250 lei (308.739 euro), reprezentând cheltuielile de personal, și 2.186.998 lei (478.450 euro), reprezentând cheltuieli cu bunuri și servicii.

Din cei 330 de deputați, doar 11 nu au făcut niciun decont în luna iunie pentru plata angajaților de la propriile birouri parlamentare, în timp ce doar unul singur nu a decontat nici chletuieli de personal, nici cheltuieli cu bunuri și servicii.

Cea mai mare sumă plătită de un deputat în iunie pentru plata angajaților săi – 9.370 lei

Toți ceilalți deputați au încasat, însă, sume forfetare. Astfel, cea mai mare sumă decontată pentru cheltuieli de personal în iunie a fost în cuantum de 9.370 de lei, aceasta fiind încasată de un deputat din Cluj. Un alt deputat, din Harghita, a decontat în luna iunie, tot pentru plata propriilor angajați de la birourile sale parlamentare, suma de 9261 de lei.

Alți 6 deputați își plătesc angajații cu sume de peste 8.000 de lei, în timp ce alți 12 deputați cu sume de peste 7.000 de lei.

Un deputat a decontat în iunie bunuri și servicii de peste 15.000 lei

În ceea ce privește cheltuielile pentru bunuri și servicii, în luna iunie, cea mai mare sumă decontată a fost în cuantum de 15.383 lei, aceasta fiind încasată de un deputat din Vâlcea.

El este urmat de un deputat din Diaspora, care a decontat în iunie cheltuieli pentru bunuri și servicii în cuantum de 13.309 lei, dar și de alți 8 deputați care au încasat sume de peste 10.000 de lei.

Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, prevede că, în scopul exercitării mandatului în circumscripțiile electorale, deputaților și senatorilor li se acordă lunar o suma forfetară din bugetul Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului pentru cheltuieli de organizare și funcționare a birourilor parlamentare.

Tipurile de cheltuieli ce pot fi decontate în ceea ce privește salariile personalului angajat la birourile parlamentare vizează salariile nete achitate angajaților și colaboratorilor pe baza de stat de plata; impozitul pe salariu; contribuția individuală de sănătate, de asigurări sociale, de ajutor de șomaj, de asigurări sociale datorată de angajator; contribuția pentru concedii datorată de angajator; fondul de sănătate datorat de angajator; fondul de șomaj și boli profesionate datorat de angajator.

Cheltuielile pentru bunuri și servicii care pot fi decontate sunt : chiria pentru sediul birourilor parlamentare; energia electrică; gazele naturale; energia termică și apă caldă; cheltuieli de salubritate; apă curentă și canalizare; benzină, motorină, lubrifianți pentru transport auto în circumscripție; furnituri și materiale de birou; consumabile pentru computere; consumabile pentru aparatură de multiplicare; cheltuieli protocol pentru primirea invitaților străini și români; materiale și ustensile pentru curățenie; diurnă, cazarea și transportul angajaților și colaboratorilor birourilor pentru deplasarea în circumscripție și la Parlament; reparația bunurilor din dotarea birourilor; publicații și abonamente la presă locală și națională; cărți; cost abonament suplimentar telefon mobil, solicitat peste cel standard; cost convorbiri telefon mobil care depășesc abonamentul; abonament și cost trafic pentru card date și acces pe internet: laptop și telefon mobil; abonament și trafic internet la sediul biroului parlamentar; elaborare și actualizare pagină web; abonament TV cablu sau satelit.

Sumele forfetare – cea mai mare cheltuială a Camerei Deputaților, devansând indemnizațiile

Sumele suportate din bugetul Camerei Deputaților pentru desfășurarea activității birourilor parlamentare reprezintă cea mai mare cheltuială a acestei instituții, acestea devansând – potrivit informațiilor furnizate de instituție pentru luna iunie – inclusiv cheltuielile reprezentate de indemnizațiile deputaților (1.845.719 lei), precum și pe cele reprezentate de cazare (1.240.514 lei) sau de transport (886.915 lei).

Sumele forfetare au crescut de la 1 iulie ; urmează și decontări majorate, cel puțin pe vară

Sumele forfetare pe care deputații le vor deconta, de la 1 iulie, vor fi majorate, potrivit noii Legi a salarizării, fiind puse în acord cu majorările indemnizațiilor, care au crescut de la 7.700 lei brut la 13.050 lei brut.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni, în toamnă, după începerea sesiunii legislative, pentru a stabili cuantumul cu care se vor majora sumele forfetare, după ce a existat o astfel de tentativă în iulie.

Dragnea și Tăriceanu promit plafonarea sumelor forfetare ; plafonarea, posibilă doar dacă se modifică Statutul

Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a precizat, la începutul lunii iulie, că suma forfetară și diurnele de cazare și transport alocate parlamentarilor trebuie să rămână la nivelul actual, el argumentând că, odată că majorarea indemnizației aleșilor, nu s-au mărit și chiriile în București. O opinie similară a avansat public și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„În ceea ce privește cuantumul sumei forfetare, diurne, cazare, transport, eu o să ridic subiectul în Birourile permanente reunite să vedem când și care e modalitatea prin care noi să modificăm cât mai rapid Statutul, pentru că eu cred că în afară de indemnizații (care au fost aproape dublate prin Legea salarizării, n.r.) celelalte sume să rămână la nivelul actual. Spre exemplu nu cred că, cu mărirea indemnizației, s-au mărit și cheltuielile cu cazarea în București”, a spus Dragnea, la acel moment.

Astfel, Statutul deputaților și senatorilor va trebui modificat la începutul sesiunii de toamnă a Parlamentului, astfel încât sumele forfetare să fie plafonate și să nu mai crească odată cu indemnizațiile parlamentarilor.

Până la acel moment, însă, sumele forfetare decontate vor fi mai mari, întrucât legea prevede că suma forfetară pentru birourile parlamentare este de minimum o indemnizație brută și jumătate.