Cauza „războiului total” din USL, varianta Ponta: „Antonescu a luat-o personal. Avea un angajament față de Rareș Bogdan și de Gușă”

Publicat: 18 12. 2013, 21:50
Actualizat: 22 03. 2015, 00:21

Explicația premierului Victor Ponta pentru cauza crizei în care USL a fost timp de aproape patru ore în această după-amiază, amânând inclusiv ședința săptămânală de Guvern, s-a redus, în final, la o promisiune pe care Crin Antonescu le-ar fi făcut-o realizatorului tv Rareș Bogdan și patronului Realitatea tv, Cozmin Gușă. 

„Azi la prânz aveam un război total. În cadrul USL  a fost sincopă privind numirea unui nou șef la TVR. Nu puteam să lăsăm… Săptămâna viitoare se pune lacătul pe ușă. De la TVR (s-a amplificat criza, n.red.)”, a spus Ponta într-un interviu la RTV, arătând că miniștrii PNL nu ar fi plecat de la Guvern din proprie inițiativă, cum relatase Antonescu, ci la sugestia sa.

Premierul susține că a aflat de plecarea PSD din Parlament, la votul prin care urma să fie instalat Bogdan interimar la TVR după ceremonia de la Cotroceni de depunere a jurământului de către Gigel Știrbu, ca ministru al Culturii și, în opinia sa „Antonescu a luat-o personal”. „Domnul Antonescu a privit-o ca pe o chestie personală, avea un angajament față de Rareș Bogdan și de domnul Gușă – „Domne, o să fiți la TVR, o să aveți TVR dacă nu mai aveți Realitatea”. Sunt doi oameni cu care a vorbit mult în ultima vreme”, a comentat Ponta fără a da detalii.

În ședința de Guvern de astăzi, Ponta a aprobat o ordonanță de urgență prin care se modifică legea de funcționare a TVR, în așa fel încât, dacă în ședința de vineri, Parlamentul nu dă un vot pentru numirea unui interimar, decizia poate fi luată de Birourile Permanente reunite, în care PSD, PC și minoritățile au 13 membri din 26. Actul normativ a fost inițiat de SGG și a fost avizat doar de Ministerul Justiției, nu și de cel al Finanțelor, condus de liberalul Daniel Chițoiu.