Ce a înțeles Klaus Iohannis din discursul Papei Francisc

Publicat: 26 09. 2015, 12:11

„Am asistat astăzi, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la discursul Papei Francisc, un lider spiritual autentic, un om cu viziune și atașament special față de valorile umanității”, a scris președintele Iohannis, vineri, pe contul său de Facebook.

„Papa Francisc a dovedit în toți acești ani ai pontificatului său că smerenia și grija pentru cei din jur nu se proclamă, ci se trăiește în fiecare zi prin fapte și prin comportament”, a adăugat Klaus Iohannis.

VIDEO: caleaeuropeana.ro

Președintele menționează că la Summitul ONU a fost adoptată și Agenda de dezvoltare post-2015.

„Tot astăzi, s-a adoptat în cadrul Summitului ONU, Agenda de dezvoltare post-2015, pentru că este important să știm nu doar cum vrem să arate lumea în care trăim noi, ci mai ales ce lăsăm celor care vin după noi”, precizează el.

Mesajul pe Facebook al președintelui este însoțit de fotografii de la Adunarea Generală a ONU.

Papa Francisc a cerut, în discursul rostit la Adunarea Generală ONU, depășirea „ideologiilor care generează atrocități”, afirmând că toți oamenii au dreptul la terenuri, case, locuri de muncă și pledând pentru măsuri concrete în scopul protejării mediului înconjurător.

„Trebuie să punem capăt ideologiilor care pot produce atrocități imense”, a declarat Papa Francisc în discursul rostit în limba spaniolă în Adunarea Generală ONU.

„Mulțumesc onoratei asistențe a Națiunilor Unite pentru eforturile depuse de fiecare funcționar pentru binele omenirii”, a declarat Papa Francisc.

„Este nevoie de mai multă egalitate, sunt necesare schimbări. Toți oamenii trebuie să aibă acces la terenuri, case și locuri de muncă”, a declarat Suveranul Pontif, invocând principiul legislației internaționale și al egalității între oameni și națiuni.

„Nu sunt suficiente angajamentele asumate solemn. Lumea are nevoie de o voință efectivă, practică, constantă, prin măsuri concrete imediate pentru protejarea și îmbunătățirea mediului înconjurător, pentru depășirea excluziunii sociale și economice. Trebuie să punem capăt traficului de persoane, comerțului cu organe și țesuturi umane, exploatării sexuale a copiilor, muncii forțate, inclusiv prostituției, sclaviei moderne, traficului de droguri și de arme, terorismului”, a spus Papa Francisc.

„Orice daună adusă mediului înconjurător este o daună adusă omenirii. Săracii lumii sunt victimele distrugerilor cauzate mediului înconjurător”, a continuat Francisc. „Setea de putere și de prosperitate materială conduce atât la folosirea greșită a resuselor naturale, cât și la excluziunea celor slabi și dezavantajați”, a subliniat șeful Bisericii Catolice.

„Săracii sunt stigmatizații societății, forțați să trăiască izolați și să sufere în mod injust consecințele abuzurilor asupra mediului. Aceste fenomene sunt parte a extinsei culturi a risipei”, a adăugat Francisc.