Ce pensie va avea deputatul Anghel Stanciu, după ce parlamentarii au votat proiectul pensiilor speciale. „Stimați tovarăși, trebuie să ne luăm Parlamentul înapoi”

Publicat: 19 06. 2015, 17:16

This browser does not support the video element.

În discursul său, parlamentarul PSD i-a îndemnat pe deputați și senatori „să își ia Parlamentul înapoi” și să ofere acestuia șansa de a deveni „un Parlament curat, puternic, perfecționist”.

„16 decembrie a fost ziua în care colegii noștri au susținut că ne-am luat țara înapoi. Evident că azi, 16 iunie 2015, trebuie să ne luăm Parlamentul înapoi, să oferim Parlamentului șansa de a fi puternic, crescând și prin indemnizații atractivitatea, implicarea. Este momentul, stimați tovarăși, cuvântul tovarăși nu este o rușine, ca azi să meditați asupra votului. Aplicarea statutului ca în alte state europene, stoparea discriminării parlamentarilor față de alte categorii profesionale”, a declarat deputatul Anghel Stanciu, PSD, în discursul său susținut înainte de votarea proiectului privind pensiile speciale.

Stanciu a cerut colegilor săi să renunțe la populism și să continue sloganul ” dreptate până la capăt”.

„Vă ofer la început o surpriză plăcută. Vă rog să o ascultați cu atenție și să o aplaudați. Îmi doresc un Parlament puternic pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcția democratică. Trebuie să renunțăm la populism și electoralism. Perioada populismului nociv pentru democrație începe să apună. Acesta este motivul pentru care 255 de deputați și senatori au inițiat prezentul proiect de lege, considerând că momentul susținut chiar de președinte a sosit. Să ne dezbrăcăm de populism și să continuăm sloganul „dreptate până la capăt”. Acesta a fost prin grija USL, apoi a actualei coaliții de guvernare”, a spus Stanciu. 

Anghel Stanciu este deputat la al șaselea mandat consecutiv, începând cu 1992. El are 66 de ani, adică a depășit vârsta de pensionare, așa că odată cu adoptarea și promulgarea legii pensiilor speciale ar încasa o pensie specială de aproximativ 4.600 lei pe lună.

Deputații și senatorii au votat astăzi proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Decizia a fost luată cu 303 voturi „pentru” și 124 „împotrivă” și două abțineri.

Potrivit inițiativei legislative, „cuantumul indemnizației se acordă în limita a 3 mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”.

Concret, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de indemnizație de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câștiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei. 

Deși Guvernul a anunțat că nu susține inițiativa legislativă, lăsând totodată decizia la parlamentari, coaliția de guvernare încă are o largă majoritate. În plus, majoritatea inițiatorilor, în total 228, sunt din PSD și UNPR.