Ce s-a întâmplat la alegerile locale parțiale: De la propagandă politică la voturi cumpărate

Ce s-a întâmplat la alegerile locale parțiale: De la propagandă politică la voturi cumpărate
Publicat: 27/06/2021, 21:52

Alegerile locale parțiale din 36 de localități din 23 de județe pentru funcția de primar, respectiv pentru un consiliul local, au fost organizate duminică. Aproximativ 1.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizați cu această ocazie. În mai multe localități au avut loc incidente privind fraudarea alegerilor.

Ministerului Afacerilor Interne (MAI) informează au fost înregistrate 83 de sesizări referitoare la fapte care au legătură cu procesul electoral.

Cele mai multe dintre acestea privesc fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului la vot și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. De asemenea, au fost înregistrate patru sesizări în ceea ce privește coruperea alegătorilor, patru sesizări referitoare la sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumite partide, alianțe politice, alianțe electorale sau candidați independenți, trei sesizări de turism electoral și câte o sesizare de fraudă la vot, tulburarea liniștii publice, împiedicarea liberului exercițiu de a alege sau a fi ales, violarea confidențialității votului.

De asemenea, sursa citată informează că 42 de sesizări nu s-au confirmat. În urma verificărilor, au fost constatate 33 de contravenții și s-au aplicat amenzi în valoare de 25.200 de lei.

În alte 7 situații, se efectuează cercetări pentru săvârșirea unor posibile fapte de natură penală. Infracțiunile constatate, pentru care sunt cercetate 10 persoane, se referă la coruperea alegătorilor, fraudă la vot, împiedicarea dreptului de a alege sau a fi ales și violarea confidențialității votului.

Ce incidente au avut loc la alegerile locale parțiale

1.În județul Bacău a fost înregistrată o sesizare despre faptul că la cele 4 secții de votare, amplasate pe raza satelor Tamași, Chetriș și Furnicari sunt persoane care, sub pretextul că iau temperatura alegătorilor, le sugerează acestora să voteze un anumit candidat. În cauză se efectuează verificări pentru stabilirea situației de fapt.

2.În județul Dolj, în orașul Filiași, o persoană a fost surprinsă, după ce și-a exercitat dreptul de vot, că a făcut o poză cu telefonul mobil pe care îl avea asupra sa, buletinului de vot. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana, și sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 600 de lei.

3.Tot în județul Dolj, ca urmare a unei verificări în sistemul informatic, s-a stabilit că o persoană și-a exercitat dreptul de vot la o secție din comuna Sadova, fără a avea acest drept. În fapt, persoana respectivă s-a prezentat la secția de votare și a votat folosind un document de identitate anulat. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

4.În județul Galați, orașul Târgu Bujor, în urma unei sesizări prin SNUAU 112, o persoană a fost depistată că a fotografiat buletinul de vot. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional.

5.În județul Ilfov, la o secție de votare din satul Șindrilița, un grup de persoane au fost implicate într-un conflict, în context electoral. La fața locului s-au deplasat echipaje din polițiști care au aplanat conflictul, în urma căruia nu au rezultat persoane rănite sau distrugeri de bunuri. Față de persoanele implicate a fost luată măsura sancționării contravenționale.

6.În comuna Găneasa, județul Ilfov, polițiștii efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor, în urma unei plângeri scrise, cu privire la promisiunea unor persoane de a oferi o sumă de bani, pentru a vota un anumit candidat.

Plan de măsuri la nivel MAI pentru alegeri

„Pentru buna organizare a misiunilor circumscrise desfășurării alegerilor locale parțiale de astăzi, la nivelul MAI a fost aprobat un Plan de măsuri referitor la principalele responsabilități ale ministerului în legătură cu procesul electoral: asigurarea protecției buletinelor de vot și a celorlalte materiale necesare votării, pe timpul operațiunilor de tipărire, transport și depozitare, menținerea ordinii publice pe întreaga perioadă electorală, cu accent pe ziua votului, asigurarea protecției secțiilor de votare și soluționarea cu celeritate a sesizărilor privind incidentele electorale.Personalul MAI rămâne în dispozitiv pentru a verifica, și în continuare, toate sesizările primite și pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona secțiilor de votare, până la încheierea votării, dar și după acest moment, pentru asigurarea securității transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare și a dosarelor întocmite de birourile electorale, către birourile electorale județene”, mai informează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
O româncă stabilită în SUA, uimită de ingredientele din mâncarea americanilor. Nu i-a venit să...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Devine obligatoriu în România. Românii cu permis trebuie să raporteze
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×