CELE 7 ÎNTREBĂRI ale PSD pentru Iohannis: De ce nu ați intervenit împotriva PROTOCOALELOR SECRETE?

Publicat: 25 10. 2018, 13:27

Delegația PSD care a participat miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema legilor din domeniul justiției, i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis un document cu șapte întrebări, despre care Liviu Dragnea a refuzat să dea detalii în declarația de presă de la ieșire.

Agenția de presă Mediafax a reușit să intre în posesia misteriosului mesaj, care conține reproșuri aduse șefului statului, care nu și-a utilizat prerogativele constituționale pentru a interveni împotriva protocoalelor SRI și nici nu a intervenit public când unii magistrați au acuzat presiuni ale procurorilor DNA asupra judecătorilor.

Redăm mai jos textul integral al documentului:

„Întrebări pentru domnul Președinte Klaus Werner Iohannis

1. De ce ați convocat consultările cu partidele politice pe tema legilor din domeniul justiției după și nu înaintea adoptării lor de către Parlament

2. De ce nu v-ați folosit prerogativele constituționale de care dispuneți pentru a interveni împotriva protocoalelor secrete dintre SRI și instituțiile din justiție, prin care s-au încălcat grav mai multe drepturi fundamentale garantate de Constituția României?

3. De ce nu ați intervenit public și prin mijloacele constituționale de care dispuneți pentru a restabili echilibrul și încrederea în Justiție, atunci când mai mulți magistrați respectabili și asociații ale judecătorilor – nu politicienii „penali”, cum îi numiți dumneavoastră – au acuzat presiuni grave din partea procurorilor DNA asupra judecătorilor care conduceau procesele penale având ca obiect dosarele DNA?

4. De ce nu ați avut nici măcar o poziție publică atunci când, într-un raport al unei comisii parlamentare de anchetă, s-a stabilit că anumite persoane din mediul politic și jurnalistic au multiplicat și au sustras ilegal documente din arhiva SIPA – documente ce ar fi putut fi folosite pentru șantajarea magistraților, afectând astfel buna funcționare a unor instituții pe care aveți datoria de a le apăra?

5. Contrar tuturor pozițiilor critice pe care le aveți astăzi față de adoptarea OUG 92/2018, care a fost convenită în prealabil între ministrul Justiției și reprezentanții Comisiei de la Veneția, de ce ați tolerat și nu ați schițat măcar un semn de îngrijorare, atunci când fostul ministru al Justiției Raluca Prună și fostul prim-ministru Dacian Cioloș au adoptat OUG 6/2016, prin care un serviciu secret a fost transformat în organ de cercetare penală, încălcând astfel Constituția și legislația privind securitatea națională, care intră sub incidența responsabilităților dumneavoastră?

6. În condițiile în care Curtea Constituțională se pronunțase deja asupra tardivității sesizării dumneavoastră asupra uneia dintre cele trei legi ale justiției, fiind evident că același principiu era valabil și pentru celelalte două legi adoptate, de ce ați persistat în sesizarea lor la Curtea Constituțională obstrucționând astfel Parlamentul în procesul de legiferare?

7. În calitate de garant al Constituției, cum vă poziționați față de semnatarii protocoalelor secrete dintre SRI și instituțiile din justiție, având în vedere că unii dintre aceștia încă ocupă înalte funcții publice în care au fost numiți de președintele republicii – unii dintre ei fiind numiți chiar de către dumneavoastră?”

După consultările de miercuri, președintele PSD Liviu Dragnea anunțase că i-a adresat președintelui Klaus Iohannis, pe lângă cele 10 puncte privind statul de drept, un document cu șapte întrebări, dar nu a vrut să le facă publice.

„Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă dacă nu dăm niște răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ținem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat președintelui 10 principii și un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns,” a spus Dragnea.

Cele 10 principii legate de statul de drept, lăsate de social democrați președintelui, sunt următoarele:

1. Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor

2. Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.

3. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.

4. Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.

5. Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.

6. Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.

7. Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații și au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.

8. Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.

9. Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.

10. Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.