Marcel Ciolacu îi urează lui Pedro Sanchez „multă baftă în alegerile” legislative din Spania: „Este un PRIETEN și un susținător adevărat al românilor”

Marcel Ciolacu îi urează lui Pedro Sanchez „multă baftă în alegerile” legislative din Spania: „Este un PRIETEN și un susținător adevărat al românilor”
Pedro Sanchez
Publicat: 23/07/2023, 14:05
Actualizat: 23/07/2023, 14:48

Premierul Marcel Ciolacu i-a urat succes lui Pedro Sanchez la alegerile generale care au loc duminică în Spania. El afirmă că românii se pot baza pe social-democratul spaniol.

„Românii din Spania au un prieten și un susținător adevărat în premierul social-democrat Pedro Sanchez.

Acordarea dublei cetățenii românilor care locuiesc, învață și muncesc în Spania, cât și sprijinul necondiționat pentru aderarea țării noastre la spațiul Schengen sunt dovezi concrete că premierul Sanchez este un mare prieten al României.

Multă baftă în alegeri, Pedro Sánchez Pérez-Castejón!”, a scris, duminică, pe Facebook, Marcel Ciolacu.

Alegeri legislative în Spania

Spaniolii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri generale ce se anunţă a avea un rezultat strâns, un scrutin marcat de diferenţe ideologice, de spectrul ascensiunii extremei drepte şi de iritarea alegătorilor de a fi nevoiţi să voteze în timpul vacanţei de vară.

Votul s-a deschis la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi se închide la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi publicate sondajele la ieşirea de la urne. Se aşteaptă ca rezultatul final să fie decis de mai puţin de un milion de voturi şi de mai puţin de 10 mandate în parlamentul cu 350 de locuri, spun experţii.

Premierul socialist Pedro Sanchez a convocat alegerile anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale din mai, dar mulţi alegători sunt furioşi că au fost chemaţi la vot în plină vară sufocantă.

Serviciul poştal spaniol a raportat vineri că numărul de voturi prin corespondenţă a depăşit deja cifra record de 2,4 milioane, deoarece mulţi oameni aleg să voteze de pe plajă sau de la munte, mai degrabă decât din oraşele lor încinse.

Sondajele de opinie arată că alegerile, pe care mulţi candidaţi le-au descris ca fiind un scrutin pentru viitorul Spaniei, se vor solda probabil cu o victorie a Partidului Popular de centru-dreapta, dar pentru a forma un guvern va trebui să se asocieze cu partidul de extremă-dreapta Vox – ceea ce ar fi o premieră de la sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970, ca o formaţiune cu o astfel de orientare să ajungă la guvernare, relatează Reuters. (Continuă să citești mai multe informații despre subiecte AICI…)

Marcel Ciolacu ține aproape de familia socialistă europeană

Marcel Ciolacu ține aproape de familia social-democrată a Europei, prima vizită a sa, în calitate de șef al Executivului fiind la Olaf Scholz, cancelar al Germaniei din partea Partidului Social Democrat.

Din noiembrie 2022, Ciolacu este vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste la nivelul Europei Centrale şi de Est. La momentul alegerii, Ciolacu i-a mulțumit pentru susținere și încredere premierului spaniol, Pedro Sánchez, care deține președinția până în 2025.

Relația dintre PSD și familia socialiștilor europeni nu a fost întotdeauna bună.

În anul 2019, PES, spre exemplu, a înghețat relațiile cu social-democrații, conduși atunci de Liviu Dragnea, motivând că partidul încearcă să eludeze judecățile și ignoră principiile de bază socialiste, prin folosirea majorității sale în parlament pentru a legaliza ilegalitatea, cu referire la celebra ordonanță 13.

Dragnea s-a dus în februarie 2019, la congresul PES, de la Madrid, unde a “avut o discuție bună cu Serghei Stanișev și Frans Timmermans și am propus soluții pentru o comunicare mai bună și sper să avem o comunicare și o colaborare mai bună”, conform propriilor declarații.

Numai că, în aprilie, liderul PES de la vremea aceea, europarlamentarul și fostul premier al Bulgariei, Serghei Stanișev, critica PSD că nu respectă “litera legii și recomandările Comisiei Europene”. Și că, până la îndreptarea atitudinii, relațiile dintre PES și PSD rămân înghețate. S-a pus în discuție, la vremea aceea, și statutul de membru al PSD în PES.

Sursa foto: Facebook

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?