Alegeri legislative în Spania. Scrutinul ar putea valida ascensiunea EXTREMEI drepte / Cine este Santiago Abascal, liderul Vox

Alegeri legislative în Spania. Scrutinul ar putea valida ascensiunea EXTREMEI drepte / Cine este Santiago Abascal, liderul Vox
Santiago Abascal, liderul Vox
Publicat: 23/07/2023, 08:35

Spaniolii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru alegeri generale ce se anunţă a avea un rezultat strâns, un scrutin marcat de diferenţe ideologice, de spectrul ascensiunii extremei drepte şi de iritarea alegătorilor de a fi nevoiţi să voteze în timpul vacanţei de vară.

Votul se deschide la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi se închide la ora 20.00 (21.00 ora României), când vor fi publicate sondajele la ieşirea de la urne. Se aşteaptă ca rezultatul final să fie decis de mai puţin de un milion de voturi şi de mai puţin de 10 mandate în parlamentul cu 350 de locuri, spun experţii.

Premierul socialist Pedro Sanchez a convocat alegerile anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere usturătoare în alegerile locale din mai, dar mulţi alegători sunt furioşi că au fost chemaţi la vot în plină vară sufocantă.

Serviciul poştal spaniol a raportat vineri că numărul de voturi prin corespondenţă a depăşit deja cifra record de 2,4 milioane, deoarece mulţi oameni aleg să voteze de pe plajă sau de la munte, mai degrabă decât din oraşele lor încinse.

Sondajele de opinie arată că alegerile, pe care mulţi candidaţi le-au descris ca fiind un scrutin pentru viitorul Spaniei, se vor solda probabil cu o victorie a Partidului Popular de centru-dreapta, dar pentru a forma un guvern va trebui să se asocieze cu partidul de extremă-dreapta Vox – ceea ce ar fi o premieră de la sfârşitul dictaturii lui Francisco Franco, în anii 1970, ca o formaţiune cu o astfel de orientare să ajungă la guvernare, relatează News.ro, care citează Reuters.

„Scenariul unui statu quo şi a unui parlament blocat este în continuare o posibilitate reală, probabil cu o cotă de 50% în opinia noastră”, a scris Barclays într-o notă recentă adresată clienţilor, citând marja fragilă în favoarea PP şi incertitudinea generală privind rezultatele şi prezenţa la vot.

Cine este Santiago Abascal, liderul Vox, partid de extremă dreapta

Aşa cum era de aşteptat de la şeful unui partid de extremă dreapta care pune naţionalismul în centrul său, liderul Vox, Santiago Abascal, se înconjoară de simboluri spaniole, purtând cămăşi de designer care glorifică luptele cu tauri şi oferă evantaie cu marca Vox participanţilor la mitinguri.

Ţinând discursuri pe fundalul unor picturi în ulei şi al bisericilor şi promiţând să le redea spaniolilor „lucrurile care contează cu adevărat”, Abascal a făcut un turneu prin ţară în ultimele săptămâni pentru a promova manifestul naţionalist, antifeminist, eurosceptic, conservator din punct de vedere social şi liberal din punct de vedere economic al partidului său Vox.

În ciuda faptului că este cel mai tânăr dintre candidaţii de la alegerile anticipate din 23 iulie, bărbatul de 47 de ani a transformat în nouă ani partidul controversat pe care l-a fondat în cea de-a treia forţă electorală a Spaniei.

Abascal le cere „comercianţilor, muncitorilor, studenţilor, medicilor, judecătorilor, pescarilor şi fermierilor” să i se alăture pentru a înfrunta „duşmanii Spaniei”, aşa cum descrie el guvernul de stânga al premierului socialist Pedro Sanchez.

Abascal este a treia generaţie de politicieni din familia sa, tatăl şi bunicul său fiind, de asemenea, în administraţia regională sau locală.

Absolvent de sociologie în Ţara Bascilor din nordul Spaniei, Abascal s-a alăturat PP la 18 ani, a fost ales consilier la 23 de ani şi apoi a devenit deputat PP în parlamentul basc.

El s-a despărţit de PP în 2013 invocând modul în care acesta a gestionat corupţia, gruparea militantă ETA şi alte provocări separatiste.A fondat Vox pentru a milita pentru abolirea autonomiei regionale şi a parlamentelor, o temă care a atins o coardă sensibilă pentru mulţi după încercarea eşuată de independenţă a Cataloniei în 2017.

Cei care lucrează cu „Santi” îl descriu drept un extrovertit, un fan al motocicletelor şi al vânătorii, căruia îi place să facă glume, dar este serios atunci când este vorba de munca sa. „Este intens în dezbaterile şi mitingurile sale, deoarece crede în ceea ce spune şi acest lucru este perceput de toţi cei care îl ascultă”, a declarat o sursă din partid.

A fost căsătorit de două ori, în prezent cu o influenceriţă din social media, şi are patru copii.

Sursa foto: Facebook Santiago Abascal

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne