CONFERINȚĂ. Președintele Klaus Iohannis: Ne confruntăm cu inundaţii severe. Avem o situaţie gravă cu consecinţe pe termen lung. O parte semnificativă a fondurilor europene va trebui direcţionată către proiectele climatice! – VIDEO

CONFERINȚĂ. Președintele Klaus Iohannis: Ne confruntăm cu inundaţii severe. Avem o situaţie gravă cu consecinţe pe termen lung. O parte semnificativă a fondurilor europene va trebui direcţionată către proiectele climatice! - VIDEO
Publicat: 24/06/2020, 15:00
Actualizat: 24/06/2020, 15:45

Preşedintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă încursul zilei de miercuri, 24 iunie, despre efectele schimbărilor climatice în țara noastră, respectiv despre inundații care au afectate numeroase zone și familii. De asemenea, șeful statului a făcut un apel la solidaritate și i-a îndemnat pe oameni să ajute autoritățile în aceste zone.

„Ne confruntăm cu o serie de inundaţii severe. În plină criză sanitară cauzată de epidemia de COVID-19 avem, iată, și o altă situație gravă cu consecinţe pe termen lung pentru toți cei aflați în aceste zone sinistrate.

Vreau să transmit un mesaj de solidaritate familiilor greu încercate. Autoritățile depun toate eforturile pentru a-i ajuta pe oameni, pentru a le proteja pe cât posibil gospodăriile și a le asigura celor afectați ceea ce au nevoie în aceste momente dramatice. Este tragic că aceste fenomene meteorologice extreme s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Și transmit condoleanțe famiilor îndoilate.

Din nefericire, inundațiile cu consecințe grave sunt fenomene care se repetă frecvent în România și trebuie să fim mult mai bine pregătiți pentru a le gestiona. Soluțiile există și ele vor trebui puse în aplicare. Ce vedem acum e consecinţa amplificării schimbărilor climatice și a ignorării timp de ani de zile a acestor pericole. Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene meteo extreme şi în ţara noastră.

Luna iunie a acestui an fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Fapt care a generat inundații severe și numeroase probleme într-un interval de timp foarte scurt. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a putea răspunde eficient unor de asemenea amploare”, a precizat președintele României.

„Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa indundaţiile”

De asemenea, acesta a vorbit și despre ce măsuri trebuie luate de către Statul Român pentru a preveni astfel de evenimente pe viitor, menționând că „o parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiectele de combatere a schimbărilor climatice”.

„Va trebui să depăşim mentalitatea că e suficient să construim încă câteva diguri pentru a stopa indundaţiile. Digurile nu mai sunt suficiente. Conservarea fondului forestier și campanii susținute de împădurire sunt soluții aflate la îndemână, care au nenumărate efecte benefice atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru protecția malurilor, a cursurilor de apă, din perspectiva combaterii inundațiilor.

O parte semnificativă din fondurile europene de care va beneficia România în următorul exercițiu bugetar 2021-2027 va trebui să fie direcţionată către proiectele de combatere a schimbărilor climatice, așa-numitul pachet Green Deal propus de Comisia Europeană. Împreună cu Guvernul vom face demersurile necesare astfel încât proiecte de acest tip să poate să fie implementate și să aibă drept efect prevenirea unor inundații similare cu cele din aceste zile sau unele chiar mult mai grave.

Această schimbare de mentalitate este obligatoriu să aibă loc acum pentru a evita aceste drame pe care oamenii le trăiesc în fiecare an când avem ploi abundente. În același timp, în contextul multiplicării avertizărilor meteorologice, fac un apel către cetăţeni: Rămâneţi vigilenţi! Fiţi precauţi! Și evitați deplasările în zonele care prezintă riscul să fie puternic afectate. Este nevoie de solidaritate, de sprijin din partea tuturor, mai ales în comunitățile și localitățile sinistrate, care să contribuie la efortul autorităților de a-i ajuta pe cei aflați în dificultate ca urmare a acestor inundații!

Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate!”, a transmis Klaus Iohannis după ședința pe teme economice care a avut loc la Palatul Cotroceni. La ședință au participat Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Ionel Dancă.

Preşedintele Klaus Iohannis, declaraţii de ultim moment

Publicată de Gandul pe Miercuri, 24 iunie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani