DEZASTRU. Inundații în 161 de localități din 29 de județe, în ultimele 24 de ore. Trei oameni au murit și o fetiță a fost luată de viitură

Publicat: 24/06/2020, 09:38
Actualizat: 06/04/2021, 20:40

România este în continuare supusă dezastrului inundațiilor. În ultimele zile viiturile au ucis trei persoane, iar o fetiță de numai 4 ani din Sibiu este în continuare căutată de autorități, după ce a căzut în râul Cidin.  

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, aversele torențiale au produs inundații în 29 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Botoșani, Cluj, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Sâmbovița DOlj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, TImiș, Teleorman, Vaslui Vrancea), fiind afectate 161 de localități.

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, colegii nostri acționând pentru degajarea acestora.

Din cauza viiturilor care au inundat străzi și locuințe din mai multe localități din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Maramureș 71 de persoane au fost evacuate și relocate temporar în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și la rude.

Viiturile produc pierderi de vieți omenești

Din nefericire, în ultimele două zile, 3 persoane luate de viitură au decedat. Evenimentele s-au produs în județele Bihor, Suceava și Vaslui, acolo unde, din cauza precipitațiilor abundente, nivelul apei a crescut rapid și s-au produs inundații.

O situație care putea pune viața oamenilor în pericol s-a înregistrat, în cursul zilei de ieri, în localitatea bistrițeană Rodna. Viitura a inundat mai multe gospodării, iar zeci de oameni au rămas izolați. Colegii noștri au evacuat peste 20 de persoane din locuințele luate de ape, acestea fiind cazate în spații puse la dispoziție de autoritățile locale.

Inundațiile au creat probleme și în județul Alba, municipiul Aiud, unde mai multe străzi au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din zeci de gospodării. Totodată, 40 de persoane au fost evacuate preventiv din calea apelor.

20 de mesaje RO-ALERT

Pentru ca populația să adopte măsurile de autoprotecție, în zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 20 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 12 județe (AB, BN, CT, CS, GL, MM, MS, SB, SV, TM, VS și VN).

Traficul rutier este blocat pe 2 drumuri naționale (DN 28/IS și DN 17D/BN), pe 3 drumuri județene (DJ 668/ HD, DJ 162/BN și DJ 142/MS) și restricționat pe 1 drum național (DN 6/CS), 2 drumuri județene (DJ 668A/HD și DJ 153/MS) și s-a desfășurat temporar îngreunat pe 4 drumuri naționale (DN 17, DN 15/MS, DN 2F și DN 15D/VS) și pe 2 drumuri județene (DJ 107/MS, DJ 571J/CS și DJ 608/CS).

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, în dimineața zilei de ieri IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava. Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) vor rămâne dislocate în zonele afectate până situația va reveni la normal.

Poate fi printre cele mai ploioase luni iunie din 1961 și, până în prezent, posibil în top 5, luând în considerare cantitatea din 2001 cu 129 l/mp. Înregistrăm și un record în ceea ce privește mesajele „de vreme severă.”, a declarat Elena Mateescu, director ANM

Fetița de 4 ani căzută în Cibin este de negăsit. Pompierii au reluat căutările

Pompierii sibieni au reluat căutările fetiței de 4 ani căzută marți în Cibin. Căutările au fost abandonate din cauza întunericului.

„Misiunea de căutare a fetiței căzute ieri în râul Cibin a fost reluată în această dimineață”, transmite ISU Sibiu.

ISU Sibiu intervine cu două bărci pneumatice și două echipaje de pompieri militari pe cursul râului pentru căutarea copilului.

Intervenția este grea din cauza debitului mărit al râului ca urmare a cantității mari de ploi din ultima perioadă.

Fetița a căzut marți în râul Cibin, în timp ce se juca pe malul apei cu prietenii.

Bilanțul inundațiilor: Trei persoane luate de viitură, 71 evacuate, aproape 400 de case inundate

71 de oameni au fost evacuați, iar aproape 400 de case și 600 de curți au fost inundate, potrivit unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restricționat.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 387 de case, 578 curți și 219 beciuri/subsoluri. Totodată, vântul puternic a doborât 7 stâlpi de electricitate și 5 copaci, iar pompierii au acționat pentru degajarea acestora.

Din cauza viiturilor care au inundat străzi și locuințe din mai multe localități din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Maramureș 71 de persoane au fost evacuate și relocate temporar în spații puse la dispoziție de autoritățile locale și la rude.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani