Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu îl contrazice pe Victor Ponta: „Acordul cu FMI este în vigoare”

Publicat: 03 12. 2013, 13:47
Actualizat: 01 04. 2015, 08:08

Refuzul președintelui Traian Băsescu de a-și pune semnătura pe memorandumul negociat de Guvern care urma să ajungă în conducerea FMI în această lună nu afectează acordul cu Fondul, care este în continuare în picioare, susține consilierul prezidențial, Cristian Diaconescu.

Contactat de gândul, pentru a explica urmările anunțului făcut de Băsescu, Diaconescu a precizat că memorandumul „nu este decât o negociere” de etapă în cadrul acordului deja semnat și că, în urma discuției pe care președintele a avut-o astăzi cu FMI, „există disponibilitatea” instituțiilor financiare internaționale „de a relua această negociere”, ceea ce se va întâmpla în luna ianuarie.

Între timp, Parlamentul poate aproba bugetul în forma pe care o dorește, inclusiv ținându-se cont de acciza contestată de Băsescu ca fiind „antieconomică”, reglementată deja prin OUG. 

„Nu rămâne decât să existe disponibilitatea Guvernului”

„Acordul este în continuare în vigoare. Împrumuturile nu au niciun motiv a fi scumpite pentru că există foarte multă lichiditate pe piață, tocmai pentru că acordul este în vigoare. Cifrele de deficit si performanța macroeconomică se încadrează în standardele pe care le susține FMI”, l-a contrazis consilierul prezidențial pe premierul Victor Ponta care a anunțat la scurt timp după președinte că nu mai avem acord cu FMI.

Potrivit lui Diaconescu, următorul pas ar trebui să vină din partea Guvernului. „Aceasta este o negociere, care va trebui să fie reluată și în mod sigur va fi. Există disponibilitatea FMI, a Comisiei Europene și a Băncii Mondiale de a relua această negociere. Nu rămâne decât să existe disponibilitatea Guvernului”, a comentat el pentru gândul.

Bugetul merge mai departe

Fostul ministru PDL al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu crede că, în condițiile date, „sunt două căi: fie Guvernul renegociază cu Fondul anularea acestei taxe, fiepremierul și ministrul Finanțelor discută cu președintele și ajung la un acord”.

Refuzul lui Băsescu nu poate bloca însă majoritatea USL să voteze bugetul, până la finalul anului, în forma pe care o dorește, inclusiv pe baza veniturilor din această taxă. „Bugetul poate merge înainte. Bugetul se face după legile naționale, nu după cele internaționale. Bugetul doar a fost construit pe baza negocierii cu FMI”, susține Ialomițianu. Altfel spus, cât timp se respectă deficitul convenit și se asigură sursele de venit, Fondul nu ar urma să formuleze obiecții.

O consecință există însă: semnalul pentru piețele externe. „A mai fost o amânare a unei scrisori în board, în primăvară, când Guvernul nu și-a făcut temele. Dar nu a fost afectată România, nici din punct de vedere al împrumuturilor, nici al dobânzilor. Sigur, nu e un semnal bun pentru piețele internaționale, dar e un rău mai mic decât face Guvernul prin majorarea acestor taxe pentru mediul de afaceri”, spune fostul ministru.