Corlățean: I-am propus premierului patru variante pentru portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană

Publicat: 12 01. 2014, 21:54
Actualizat: 29 07. 2014, 19:20

Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a declarat că i-a transmis premierului Victor Ponta patru variante de portofolii vizate de România în viitoarea Comisie Europeană și a precizat că există și nume de persoane pentru funcția de comisar.

Întrebat dacă România are candidați pentru o funcție importantă de comisar european, ministrul de Externe a precizat că sunt „în curs de evaluare diferite scenarii”. „Nu te poți duce cu o singură variantă și un singur scenariu. Guvernul are în curs de evaluare o serie de posibile scenarii și domenii”, a declarat, duminică, ministrul Corlățean, la Antena3.

„I-am propus primului ministru o serie de portofolii, nu sunt de domeniul discuției publice. Fiecare stat își gestionează cât se poate de inteligent propriile interese dar există două, trei chiar patru variante importante pentru România pe care le discutăm. Evident că există un întreg balet, există discuții de sprijin reciproc, de aranjamente pe tabla respectivă”, a spus Titus Corlățean.

Ministrul de Externe a precizat că sunt și câteva nume luate în discuție, dar a refuzat să spună despre cine este vorba.

Totodată, Corlățean a subliniat că „profilul portofoliului contează poate mai mult decât numele”. „Ne interesează să avem un portofoliu care să pună în valoare poziția României și interesele României și avem din acest punct de vedere soluții”, a punctat el.

România are, în prezent, în Comisia Europeană, portofoliul Agriculturii, prin comisarul european Dacian Cioloș.

Președintele PSD Bruxelles, Dan Luca, susține că România trebuie să încerce obținerea postului de comisar european pentru Energie după 2014, în condițiile în care țara are un „profil energetic foarte bun”.

Președintele PSD Bruxelles, Dan Luca, a declarat, la 29 octombrie 2013, corespondentului MEDIAFAX că România se află printre primele trei state ale UE din punctul de vedere al independenței energetice.

„România are un profil energetic foarte bun, astfel că ar trebui să încerce să obțină următorul comisar european, după alegerile europene din 2014, pe Energie. Ca independență energetică de țară, noi suntem printre primele trei state din Uniunea Europeană. Avem un profil foarte bun și pe energia regenerabilă”, a spus Luca.

Cătălina Mihai, catalina.mihai@mediafax.ro