Crin Antonescu, pentru Gândul: „Nu am cerut ieșirea PNL de la guvernare”. Liberalii se plâng că Victor Ponta „a golit de conținut ministerele PNL”

Publicat: 17 02. 2014, 12:09
Actualizat: 30 07. 2014, 18:23

După aproape cinci ore de discuții, liderii PNL au decis să nu accepte înființarea celei de-a patra funcții de vicepremier pentru liderul PC, Daniel Constantin. În caz contrar, dacă premierul Ponta insistă să vină în Parlament cu un guvern în care președintele PC apare în această poziție, PNL se retrage de la guvernare. De asemenea, s-a insistat ca în negocierile cu PSD să nu fie acceptate alte condiții ale acestora, ținând cont de faptul că la remanierea guvernamentală PNL nu a solicitat vreun minister în plus, ci doar înlocuirea unor oameni din ministere și funcții care aparțin liberalilor.

Liberalii sunt profund nemulțumiți și de constituirea USD(PSD-PC-UNPR), în condițiile în care în protocolul USL se prevede că părțile nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale, iar, dacă se intră separat la alegeri, să o facă sub sigla proprie.

„În cazul participării pe liste separate și cu candidați proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent și semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul București”, se arată în capitolul „dispoziții finale și tranzitorii” al protocolului USL la punctul 9.7.

La următorul punct se precizează că „cele două părți nu vor accepta sau iniția participarea separată în alte alianțe electorale”.

Constituirea USD este considerată drept o încălcare a celor două puncte din protocolul USD de către conducerea PNL, care solicită PSD respectarea protocolului semnat.

O altă cerință este să nu se transfere competențe de la Ministerul de Finanțe, care revine PNL,  la SGG așa cum s-a întâmplat cu Transelectrica și Transgaz, în ultima ședință de guvern. Surse din partid au declarat, pentru gândul, că, dacă PSD nu acceptă condițiile PNL, Antonescu are mandat să rupă USL. În ședința PNL, au existat reproșuri la adresa PSD și a premierului Ponta din cauza faptului că în ultimii doi ani „a golit de conținut ministerele PNL”.

„Crin Antonescu și Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, respectarea cu strictețe a protocolului USL. PNL își dorește să facă parte din guvern, să nu ne abatem de la protocolul semnat”, a declarat la finalul discuțiilor purtătorul de cuvânt al liberalior, Cristina Pocora.

Aceasta a evitat un răspuns tranșant la întrebarea dacă PNL va ieși de la guvernare dacă Victor Ponta nu va accepta condițiile liberalilor. 

Acest lucru a fost admis însă indirect de liderul PNL Ilfov, Marian Petrache.  „Poziția PNL e să fie trei vicepremieri. Și mie mi-e greu să cred că mare lucru se mai poate face”, a spus el, precizând că nu mai crede în USL și este pentru ieșirea de la guvernare. La rândul său, Aristotel Căncescu de la Brașov a spus că s-a pronunțat și el pentru ieșirea de la guvernare, invocând faptul că nu a primit bani pentru investiții.

„Nu acceptăm o guvernare umilitoare”

Mai mulți președinți de filiale ai PNL contactați de gândul au declarat că la ședința din Aviatorilor s-a decis ca liberalii să fie mai tranșanți în guvernare și să nu accepte „condițiile umilitoare” puse de cei de la PSD.

Crin Antonescu le-a cerut celor prezenți să-și spună punctul de vedere asupra situației din USL, inclusiv asupra mandatului de negociere cu care trebuie să meargă la Victor Ponta.

Majoritatea a decis că ieșirea de la guvernare este de preferat unei poziții oscilante în care liberalii să fie percepuți că se „agață de ciolan”.

Crin Antonescu a declarat pentru gândul că nu a cerut ieșirea PNL de la guvernare.

Chițoiu le-a prezentat dezavantajele ieșirii de la guvernare

Fostul vicepremier și ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, le-a spus colegilor de partid că în negocierile cu PSD ar trebui incluse și puncte din zona economică.

Vicepreședintele PNL le-a spus colegilor de partid că o eventuală ieșire de la guvernare ar priva PNL de două măsuri economice pe care le pot impune în partea a doua a anului.

Astfel, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale și neimpozitarea profitului reinvestit, măsuri susținute intens de PNL în Guvern și negocierile cu FMI ar putea fi amânate.

Surse din PNL au declarat pentru gândul că Daniel Chițoiu le-a spus colegilor de partid sunt deja convenite cu FMI și că s-a muncit foarte mult pentru ele.

Stroe, întrebat dacă PNL ar trebui să rămână la guvernare: Da, e obligatoriu

Deputatul Radu Stroe a declarat, duminică, la sosirea la sediul PNL că rămânerea liberalilor la guvernare „este obligatorie”.

Întrebat  ce se discută la reuniunea PNL, el a răspuns: „Sper că menținerea USL, rămânerea la guvernare, poate și despre alegerile europarlamentare pe liste comune și prezidențiale, pentru că toate trebuie discutate la pachet”. Stroe a susținut că liderii și aleșii PNL vor rămânerea la guvernare. Întrebat dacă PNL ar trebui să rămână la guvernare, el a răspuns: „Da, e obligatoriu”.

Referitor la alegerile europarlamentare, Radu Stroe a menționat că, din punctul său de vedere, este o opțiune valabilă să se meargă pe liste comune cu PSD. El a spus că le va cere colegilor să ia în calcul și să voteze această variantă.

La rândul său, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă PNL rămâne la guvernare, a spus: „Cred că mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere. PNL trebuie să-și păstreze toate funcțiile”.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a arătat că își dorește ca PNL să rămână la guvernare, dar protocolul USL trebuie respectat.

„Eu îmi doresc să rămânem la guvernare, dar cred că trebuie să ne aducem aminte că am semnat un prortocol și că acel protocol trebuie respectat”, a spus Robu. El a menționat că protocul are la bază paritatea PNL – PSD și a arătat că trebuie respectată structura inițială a Guvernului.

Liderii PNL s-au reunit, duminică seară, într-o ședință informală, pentru a discuta pe tema mandatului de negociere într-o nouă reuniune a USL, care ar putea avea loc luni, dar și legat de strategia parlamentară a liberalilor pentru săptămâna care începe, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din PNL.