Cum comentează Secretarul Camerei Deputaților achiziția celor 500 de insigne a câte 62 de lei

Publicat: 04 02. 2013, 15:41
Actualizat: 09 10. 2018, 00:36

Secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici a declarat, luni, că din obișnuință nu poartă insigna de deputat, dar că o respectă și a arătat că probabil costurile acesteia sunt stabilite conform principiilor economiei de piață.

Mircovici le-a spus ziariștilor că nu a fost informat cât costă insigna de deputat.

„Insigna o păstrez, la fel cum le-am păstrat pe celelalte două: dintr-o obișnuință nu am purtat-o nici în celalalte două legislaturi și n-o port nici acum, dar asta nu înseamnă că n-o respect și costurile sunt stabilite conform principiilor economiei de piață probabil”, a explicat Mircovici.

El a arătat că de costurile insignelor de deputat se ocupă chestorii Camerei și nu secretarul acestui for legislativ.

Întrebat dacă suma de 62 de lei pentru insigna de deputat este mare sau mică, Mircovici a arătat că, din punctul lui de vedere, „întotdeauna lucrurile cele mai eficiente sunt cele care costă cel mai puțin”.

El a mai spus că cea mai drăguță insignă de deputat pentru el a fost prima pe care a primit-o în calitate de parlamentar, în 2004.

Camera Deputaților a achiziționat 500 de insigne noi, pentru cei 412 deputați validați în legislatura 2012-2016, prin „cumpărare directă” de la firma SC Bograve Advertising SRL, pe care a plătit 31.000 de lei, respectiv 62 de lei pe bucată.

Potrivit răspunsului pe care Camera Deputaților l-a dat unei solicitări făcute de MEDIAFAX, numărul de insigne noi care a fost comandat a fost de 500 de bucăți.

Camera menționează că prețul plătit pentru insigne a fost de 62 de lei pe bucată.

Camera precizează, de asemenea, faptul că furnizorul insignelor este firma SC Bograve Advertising SRL, modul de achiziție fiind cumpărarea directă.

„Au fost trimise mai multe cereri de ofertă către mai multe firme, cereri care nu au fost însă onorate, iar unele firme nu îndeplineau, în totalitate, cerințele din caietul de sarcini”, se precizează în răspunsul Camerei Deputaților.

Potrivit Caietului de sarcini întocmit, insignele au următoarea descriere: sunt metalice, realizate prin ștanțare, compoziție: cupru 88%, aliaj din staniu+aluminiu+plumb 12%; grosime în cant este 2-2,5mm; vibrofinisată și șlefuită oglinda; stema, laurii și textul sunt în plan ridicat; fundal satinat cu liniatură fină orizontală; spate sablat cu efect de nisip gros; sistem de prindere „tip bijutier”.