Cum negociază UDMR susținerea pentru Cabinetul Dăncilă. Ce spune Kelemen despre intrarea la guvernare

Publicat: 22 01. 2018, 14:22
Actualizat: 23 01. 2018, 08:43

Întrebat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, în ce măsură UDMR este interesată să intre la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns negativ, spunând că nu se pune o astfel de problemă.

„Nu, este exclus. Nici nu există o astfel de solicitare, nici nu există o astfel de propunere, nici din partea noastră, nici din partea coaliției PSD – ALDE, lucrurile nu s-au schimbat. Nu se pune problema, nu există intenție, nu există solicitare, pentru noi acest subiect nu există. În zilele următoare noi vom avea o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și vom lua o decizie, probabil pe 29 ianuarie, la întâlnirea grupurilor reunite ale UDMR din Parlament despre votul la investitură, dar asta este cu totul altceva. Dar nu discutăm despre guvernare, acest subiect nu există”, a spus Kelemen.

Președintele PNL, Ludovic Orban, declara, miercuri, că este important ca UDMR să nu voteze noul Cabinet.

„Dacă UDMR nu votează înseamnă că acest Guvern nu va fi învestit. Dacă UDMR decide totuși să o sprijine pe Dăncilă va fi foarte greu de împiedicat învestirea Guvernului, dar în ceea ce ne privește pe noi vom vorbi cu toți actorii, cu toți parlamentarii, individual, astfel încât să încercăm să împiedicăm votarea în Parlament a Guvernului Dăncilă”, declara Orban.

PSD discută luni componența Cabinetului Dăncilă

Totuși, Comitetul Executiv al PSD s-ar putea reuni și vineri, 26 ianuarie, pentru a stabili componența finală a Guvernului Dăncilă, în condițiile în care dezbaterile nu vor fi finalizate în ședința de luni, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate. Parlamentul ar urma să fie convocat în sesiune extraordinară și să se pronunțe prin vot asupra învestirii noului Executiv și adoptării programului de guvernare, în 29 ianuarie. Guvernul Dăncilă va fi al treilea guvern al PSD într-un singur an.

Potrivit declarațiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură ca și fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, și 26 de portofolii, 2 miniștri fiind delegați. În total, noul Cabinet va avea, ca și cel precedent, 28 de membri.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susținătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

Tudose și Ciolacu au fost acuzați de unii social-democrați că sunt susținători ai „statului paralel”, chiar în ședința CExN în care s-a votat retragerea sprijinului politic pentru fostul Guvern. Ministrul delegat pentru Fonduri europene, Marius Nica, a demisionat, vineri, din funcție, deși Cabinetul era considerat demisionar ca urmare a demisiei premierului.

Executivul Dăncilă va avea și nume noi. Unele surse vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei 3 vicepremieri din noul guvern.