Cursa pentru președinția Senatului. Cine are cele mai multe șanse să îi ia locul lui Meleșcanu

Publicat: 23 01. 2020, 18:32

„Cu siguranță, candidatul PNL pentru președinția Senatului, care a fost și votat în Biroul Politic Național, este Alina Gorghiu”, a spus Ludovic Orban, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

USR ar putea avea un candidat propriu pentru șefia Senatului, însă cel mai probabil o vor susține pe Alina Gorghiu, așa cum au făcut și ultima dată, în urma demisiei lui Călin Popescu-Tăriceanu. Aceștia spun că cel mai important este să nu lase șanse de câștig PSD-ului.

„A rămas să ne spună grupul de la Senat cum vor să procedeze. Ultima oară, noi am susținut-o pe doamna Gorghiu, cred că e posibil să facem la fel și acum. Nu a rămas stabilit, a fost o discuție, după care, am concluzionat că mai bine o lăsăm grupului de la Senat”, a spus deputatul USR Claudiu Năsui, pentru Mediafax.

„Ideea e să încercăm să punem un candidat care să nu fie PSD. Deci, ar trebui să ne unim și probabil, în momentul ăsta, Alina Gorghiu e cea mai bună poziționată”, a declarat Ionuț Moșteanu, pentru Mediafax.

Senatorii PMP o vor susține, cel mai probabil, tot pe Alina Gorghiu.

„Noi am avut o serie de discuții cu senatorii PNL și încă nu am luat o decizie finală privind afilierea senatorilor PMP la grupul PNL (MUSCĂ) În caz că se va întâmpla afilierea asta, clar că o vom sprijini pe Alina Gorghiu, dar condiționat”, a declarat senatorul PMP Lucian Iliescu, pentru Mediafax.

Pe de altă parte, PSD a anunțat că va avea candidat propriu pentru șefia Senatului și că nu îl vor mai susține iar pe Teodor Meleșcanu.

„Nu se știe. Sunt mai mulți, sunt vreo șase colegi care doresc, din câte am înțeles”, a spus Marcel Ciolacu, pentru Mediafax.

Potrivit calculelor matematice, PSD ar avea majoritate la Senat.

Totodată, surse din partid au afirmat pentru Mediafax că în cursa internă se află și senatorul PSD Șerban Nicolae.

Judecătorii Curții Constituționale au decis, miercuri, că Teodor Meleșcanu a fost ales nelegal în funcția de președinte al Senatului.

CCR a dezbătut, miercuri, sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019, la propunerea PSD, președinte al Senatului.

Meleșcanu a anunțat că nu va demisiona de la conducerea Senatului până la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Totodată, el a afirmat că nu are ce să își reproșeze.