Curtea Constituțională dă dreptate PREMIERULUI în conflictul cu Iohannis. Președintele TREBUIE să numească miniștrii Transporturilor și Dezvoltării

Publicat: 19 12. 2018, 16:51
Actualizat: 25 03. 2019, 22:57

CCR anunță că șeful statului este obligat „să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru” și să răspundă motivat legat de numirile noilor miniștrii.

„Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru, ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului și Președintelui României.”

Președintele Klaus Iohannis anunțase miercuri că va aștepta decizia CCR.

„În funcția de decizia CCR, voi lua o decizie. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziție în această chestiune,” afirma Iohannis.

Părțile implicate în conflict și-au susținut punctele de vedere în ședința CCR de miercuri. 

Secretarul general al Guvernului, Toni Grebă a pledat că șeful statului nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că o dată a fost refuzat.

„Ar însemna ca o persoană care a fost propusă ministru pentru un anume minister concret, care are atribuții concrete, responsabilități concrete, o dată refuzat de președinte pentru că l-a considerat nepotrivit, să nu mai poată niciodată ocupa nicio funcție de ministru în alt minister pentru care, probabil, tot subiectiv, ar putea să fie persoana respectivă apreciată ca fiind foarte bună, foarte potrivită. Prin urmare, președintele nu poate să interzică unei persoane să ocupe un post de ministru pentru simplul fapt că a fost refuzat o dată a ocupa o anume funcție de ministru”, a explicat secretarul general al Guvernului.

De cealaltă parte, consilierul prezidențial Mihaela Ciochină a replicat că Viorica Dăncilă a avut o conduită neloială întrucâ a omis să se consulte cu șeful statului înaintea formulării propunerilor de miniștri, așa cum ar fi avut obligația.

 

După ce a aflat hotărârea Curții Constituționale, secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat că președintele „trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei CCR”.

„Fiind vorba despre constatarea unui conflict juridic de natură constituțională, autoritățile implicate, respectiv președintele României, trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei. În celelalte situații, în care o lege este declarată neconstituțională, aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, însă acum, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională și obligația autorităților este să se conformeze imediat”, a declarat Greblă.